FRIERFERD: Anton Verkhovodov (t.v) og Anton Skrypnyk er i Norge for å knytte kontakter og skaffe midler til å utvikle forsvarsteknologi. Her på vei til Stortinget for å treffe Ine Eriksen Søreide.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Vil ha Norge med på å utvikle ukrainsk forsvarsteknologi
Krigen i Ukraina har bidratt til en hurtig utvikling av våpen og utstyr mot russerne. Nå prøver to ukrainske entreprenører å få nordmenn til å bli med.
Anton Skrypnyk og Anton Verkhovodov fra Ukraina besøkte Oslo for å diskutere våpen og droner utviklet for krigen mot Russland.
Skrypnyk har utviklet våpen i samarbeid med frontsoldater, motivert av sin fars død dagen før Russlands invasjon.
Verkhovodov arbeider med å koble nesten 500 ukrainske startup-bedrifter med allierte investorer for å styrke forsvarsinnovasjon.
De presenterte sine innovasjoner ved Høyskolen Kristiania for å tiltrekke interesse fra norsk forsvarsindustri og politikere.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
Russlands krigføring i Ukraina har ikke bare mobilisert innbyggerne til å bidra på fronten som soldater. Også næringsdrivende har på forskjellige måter bidratt i bakgrunnen.
Annonse
De to ukrainske entreprenørene Anton Skrypnyk og Anton Verkhovodov var denne i uken i Oslo for å snakke om effektive våpen og droner som er utviklet til krigen.
Skrypnuk presenterte flere våpen som er utviklet i tett samarbeid med soldater ved fronten. Hans far, som satt i Ukrainas parlament, døde dagen før Russlands fullskala krigføring.
– Jeg var veldig sint etter min fars død og Russlands invasjon. Jeg tok det veldig personlig, sier Anton Skrypnyk.
Norsk forsvarsindustri
Hans selskap Roboneer satser, som navnet kanskje tilsier, på utstyr og våpen som er av det automatiske og ubemannende slaget.
Ifølge Skrypnuk er det en del som ikke vil delta i krigen på grunn av risikoen, men med selskapets teknologi kan ukrainere styre våpen fra et helt annet sted enn det motstanderne tror.
– Det var en tolvåring som traff fra 800 meter på første forsøk, forteller entreprenøren.
Ifølge Anton Verkhovodov har det vokst frem nesten 500 startup-bedrifter som følge av krigen. Han jobber som en slags brobygger mellom disse selskapene og allierte som vil være med å investere.
De presenterte budskapet sitt i et klasserom på Høyskolen Kristiania, hvor både representater fra Forsvarets operative hovedkvarter, Forsvarets høgskole, Stortinget og våpenprodusenten Kongsberg var til stede. Målet er å få dem til å bli nysgjerrige nok.
– Vi ser at norsk militærhjelp i Ukraina er ganske effektiv, for eksempel Nasams-systemene. Jeg mener industrien og kunnskapen vår er bra nok til å jobbe med forsvarsinnovasjon i Norge. Derfor ønsker vi å fremme Ukraina som en partner for norske selskaper, sier Verkhovodov.
– Det perfekte tidspunktet
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Han mener også at Russlands naboland bør stå enda nærmere sammen mot den aggresive staten.
Kostnaden for å utvikle våpnene håper han også vil være noe som kan friste nordmenn til å henge seg på.
– Et samarbeid kan skje på mange ulike vis, som kan være at man bringer norsk teknologi til Ukraina.
– Hvis store forsvarsindustrier i Norge samarbeider med ukrainske start-up-bedrifter, som har utviklet tilpassende droner, vil det norske forsvaret få ut sitt potensiale uten å øke budsjettene noe særlig, sier Verkhovodov.
Ukrainerne har fått med danske krefter på laget.
– Vi kan produsere ting 10-50 ganger billigere enn hvis det hadde vært utenfor Ukraina. Produksjonskapasiteten vår er stor, vi trenger bare litt hjelp med finansiering, sier Skrypnyk.
– Dette er det perfekte tidspunktet for et vinn-vinn samarbeid.
Møtte Eriksen Søreide
Etter å ha mottatt god respons i klasserommet på høyskolen Kristiania, spaserte Anton-ene til Stortinget. Der ventet det et møte med leder av Utenriks- og forsvarskomiteen Ine Eriksen Søreide.
– For Høyres utenriks- og forsvarsfraksjon er det viktig å møte ukrainere som kan gi oss konkrete innspill til hvordan Norge best kan hjelpe – både med militær og sivil støtte. Det er ukrainerne som hver dag står i kampen mot et stadig mer brutalt Russland som fortsetter angrepene på Ukraina, sier Søreide til Forsvarets forum.
Budskapene fra entreprenørene ble lyttet til av den tidligere forsvarsministeren.
– De kom med flere interessante forslag som vi vil vurdere, og ett av dem var mer penger til å kunne kjøpe ukrainsk forsvarsmateriell. Ukrainsk industri utvikler blant annet stadig nye droner som er tilpasset kampene de står i. Mitt inntrykk er at europeisk forsvarsindustri også aktivt jobber med å finne både samarbeidsprosjekter med og åpne produksjonslinjer i Ukraina, sier hun.