Nyheter
Kystvakten har fått undervannsdrone på alle sine fartøy
Den veier ni kilo og er utviklet i Norge. Dronen fungerer i alt fra arktiske farvann til tropiske hav, ifølge produsenten.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Kystvakten har fått Remotely Operated Vehicles (ROV) på samtlige fartøy. Utstyret er nylig kommet om bord, kursing er gjennomført og materiellet er tatt i bruk, opplyser sjefen i Kystvakten, flaggkommandør Oliver Berdal, til Forsvarets forum.
Den norskproduserte undervannsdronen Blueye X3 kan operere ned til 305 meters dyp.
1,5 meter per sekund
Dronen er beskrevet på nettsidene til det Trondheims-baserte selskapet Blueye, som står bak produktet. Den har sonarer som gjør at den kan navigere under vann, og sensorer for å ta mål og samle inn data, samt posisjoneringssystem og gripeklo. Kameraet beskrives slik: Lyssensitiv full HD 1080p/30fps, vidvinkellinse. -30° til +30° mekanisk tilt. 115° total vertikal synsvinkel (FOV).
Hastigheten er 1,5 meter per sekund eller 3 knop, og inneholder 96Wh lithium ion utskiftbart smartbatteri.
Utviklet i Trondheim
Ifølge Blueye har alt av design og utvikling av undervannsdronene funnet sted i Trondheim. De er designet for å fungere i alt fra arktiske farvann til tropiske hav.
– Det har tatt tre år og syv ulike versjoner av Blueye Pioneer, før den endelige Pioneer undervannsdronen ble produsert og levert til de første kundene våre. Allerede før produksjonen startet mottok vi over 600 forhåndsbestillinger fra verden over, står det på Blueye sine nettsider.
Forsvarets forum har spurt Forsvarsmateriell (FMA) om hva dronene kostet å anskaffe. Elisabeth Sandberg i kommunikasjonsavdelingen til FMA svarer at det spørsmålet må rettes til Kystvakten eller Sjøforsvaret. Oliver Berdal ønsker ikke å kommentere kontraktsbeløpet nå.
Ifølge Forsvaret har Kystvakten omlag 900 ansatte og 15 fartøy. De løste 3455 oppdrag i 2022.