JUSTIS- OG BEREDSKAPSMINISTER: Emilie Enger Mehl i Oslo 20. oktober 2022.

Mehl ser frem til at alle politidistrikt får sin egen dronebil

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl forteller om dronesatsningen til politiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På regjeringens pressekonferanse 20. oktober om situasjonen som følger av krigen i Ukraina var håndtering av uønskede droner i Norge et stort tema.

Justis- og beredskapsmininster Emilie Enger Mehl (Sp) snakket blant annet om styrket samarbeid mellom politiet og Forsvaret. Ett av hovedpunktene hennes var at politiet har fått i oppdrag å skaffe antidroneutstyr for 57 millioner kroner

– Hva skal de 57 millionene brukes til helt konkret?

– Det er Politidirektoratet (POD) som må vurdere hva som er mest hensiktsmessig for dem å kjøpe inn. Nå har regjeringen satt av disse pengene for å kunne ha mer droneustyr i politiet. Det mener jeg er viktig, sa Mehl til Forsvarets forum.

Skal styrke dronekapasitet

Mehl fortalte også litt mer om dronesatsningen hos politiet fremover:

– Antidroneprosjektet er et prøveprosjekt som nå er overført til Oslo politidistrikt og Beredskapssenteret for å kunne kunne etablere en permanent antidrone-enhet i politiet. Det er et arbeid som pågår og blir bra.

– I tillegg har det vært et arbeid med å styrke alle politidistriktene med dronekapasitet, også de dronene politiet bruker selv som verktøy i sitt arbeid. Derfor ser vi nå frem til at alle politidistriktene skal få sin egen dronebil, og vi har omtrent hundre dronepiloter, sa Mehl til Forsvarets forum.

PROTOTYPE: Politibetjent Håvard Jarsve sitter i en prototype av dronebilen distriktene får.

Politiforum har tidligere omtalt dronebilen:

– Dronebilen er utviklet både ut fra erfaringer fra droneprosjektet, og fra blant annet arbeidet i forbindelse med skredet på Gjerdrum. Ved hendelser hvor politiet samarbeider med andre aktører, som for eksempel brannvesenet, helsevesenet, redningstjenesten eller geologer, kan de ulike aktørene samles i eller rundt bilen og få den samme informasjonen, skrev Politiforum.

Les også: – Forsvaret har «en viss kapasitet» til å stanse uønskede droner

Objekteiers ansvar

Det er politiet som har ansvar å gripe inn mot ulovlig droneflyging, ifølge NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nettavisen rapporterte nylig at politiet har en «noe begrenset evne til å sette droner ut av spill.»

POD sier til Nettavisen at det finnes ingen konkrete lovbestemmelser for nedskyting av mistenkelige droner viser imidlertid til Politiloven (§ 7), som gir politiet rett til å gripe inn for å stanse forstyrrelser av den offentlige orden, ivareta enkeltpersoner og allmennhetens sikkerhet, og for å avverge eller stanse lovbrudd. POD legger til i den samme saken at sikring av objekter er det i utgangspunktet objekteier selv som har ansvar for.

Forsvaret ble 19. oktober varslet av politiet om mulig droneobservasjon ved Haakonsvern utenfor Bergen. Politiets innsatsleder Ørjan Djuvik sa blant annet til pressen samme dag:

– Forsvaret er objekter på Haakonsvern, tett på disse observasjonene. Hvilke tiltak Forsvaret har satt inn skal ikke jeg svare på, men vi har samhandlet tett med dem.

Powered by Labrador CMS