Nyheter

UTENFOR BERGEN: Bilde er tatt på Haakonsvern i 2016.
UTENFOR BERGEN: Bilde er tatt på Haakonsvern i 2016.

Politiet om droner: - Vi har samhandlet tett med Forsvaret

Politiet er usikre på om det dreier seg om en eller flere droner.

Publisert Sist oppdatert

Politiet i Bergen holdt en pressebrif klokken 10:00 i dag på Flesland i forbindelse med droneobservasjoner ved Bergen lufthavn Flesland og Haakonsvern.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Politiet og andre aktører har gjort observasjoner som kan samsvare med en eller flere droner, sa politiets innsatsleder Ørjan Djuvik til pressen.

– Men at det er én drone, det er vi sikre på, sier han.

– Avinor valgte å stenge flytrafikken mens undersøkelsene pågikk. Politiet har samarbeidet tett med blant annet Forsvaret og Avinor. Etter noe tid valgte Avinor å åpne flytrafikken etter råd fra politiet.

– Kartlegger situasjonen

– Så langt er det gjort flere observasjoner. Politiet er usikre på om det dreier seg om en eller flere droner. Det kan være observasjoner som er andre fenomener, for eksempel vær og annet.

Djuvik sier at innledende meldinger var det publikum som varslet politiet om, og at første melding kom klokken 04:15 i natt.

– Har dere satt inn sikkerhetstiltak ved Haakonsvern og Flesland? spurte en journalist.

– Det har vært tiltak en stund. Vi holder på å kartlegge situasjonen. Politiet har kontroll. Det er en normalsituasjon. Men vi har en beredskap for eventuelle nye observasjoner. Per nå er det ingen mistenkte i saken.

Djuvik understreket at politiet er i en etterforskningsfase, og ville ikke gå inn på hvilke tiltak som er satt inn og hvordan de jobber. Han ble også spurt om Forsvarets rolle.

– Forsvaret er objekter på Haakonsvern, tett på disse observasjonene. Hvilke tiltak Forsvaret har satt inn skal ikke jeg svare på, men vi har samhandlet tett med dem.

Forsvaret henviser til Politiet

Oberstløytnant Vegard Norstad Finberg er pressevakten i Forsvaret.

– Kan Forsvaret bekrefte at det er observert droner i området rundt Haakonsvern i dag?

– Vi kan bekrefte at Forsvaret ble varslet av politiet om mulig droneobservasjon. Politiet må svare på aktivitet, hendelser og observasjoner, skriver Finberg i en epost til Forsvarets forum.

NTB skriver at i alt ble 11 avganger fra Flesland innstilt onsdag morgen og formiddag. I tillegg ble mange avganger forsinket.

– Rundt norske flyplasser er det en sikkerhetssone på 5 kilometer der all droneflyging er forbudt. Forsvaret ble varslet, og de har samarbeidet med politiet, skriver NTB.

Ifølge NTB gjaldt den første meldingen en mulig observasjon av en eller flere droner i området rundt Haakonsvern, og skriver videre at klokken 6 hadde politiet sendt ut patruljer til Flesland, Haakonsvern, som ligger rett nord for Flesland og til Bjorøy vest for Flesland.

Saken blir oppdatert.

Powered by Labrador CMS