Nyheter

PENSJONERT: Mark Milley er nå pensjonist, men ble i sin tid utnevnt til forsvarssjef i USA av Donald Trump.

Tidligere amerikansk forsvarssjef frykter krigsrett

Mark Milley skal ha mottatt regelmessige drapstrusler etter at han ble en høylytt Trump-kritiker. 

Publisert

Tidligere forsvarssjef i USA, Mark Milley, frykter å bli stilt for krigsrett dersom Donald Trump blir valgt til USAs neste president i november.

Det skriver den mangeårige politiske reporteren for The Washington Post, Bob Woodward, i sin siste bok, ifølge The Guardian.

Milley var amerikansk hærsjef fra 2015 til 2019 og forsvarssjef fra 2019 til 2023, men er nå pensjonert.

Dermed ville Trump vært nødt til å kalle han tilbake i tjeneste, før han eventuelt skulle kunne stille Milley for krigsrett.

Bakgrunnen for Milleys konflikt med Trump, er at han flere ganger har kommet med krass kritikk av Trumps handlinger som president.

— Ingen har noensinne utgjort en større trussel mot dette landet, skal Milley ha sagt, ifølge Washington Post-reporteren.

Gikk etter militær topper

At han frykter krigsrett, stammer fra at Trump i 2020 skal ha ønsket å stille tidligere admiral William McRaven og spesialstyrke-general Stanley McChrystal for krigsrett etter at de ytret seg kritisk til Trump i media.

Førstnevnte er mannen som ledet operasjonen som endte med likvideringen av Osama Bin Laden i 2011, mens McChrystal ledet toktet som drepte en annen al-Qaida-topp i 2006.

I SKUDDLINJEN: Både William McRaven (t.v) Stanley McChrystal skal ha vært nære krigsrett. På bildet til venstre gratuleres McRaven av Barack Obama etter oppdraget som drepte Osama Bin Laden.

Milley skal ha klart å overtale Trump til å la ham ta seg av de to høytstående offiserene. Milley skal ha advart begge to mot Trumps ideer.

Krevde full lojalitet

Milley ble utnevnt til forsvarssjef av Trump, men satt også flere år under USAs nåværende president Joe Biden. Den tidligere forsvarssjefen var svært aktiv i sin støtte til Ukraina, men er bedre kjent for å nekte Trump å sette inn amerikanske styrker mot demonstranter i 2020.

Trump skal ha krevd ubestridt lojalitet fra hans militære ledere. Også dette har Milley vært åpen motstander av.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Vi sverger ikke troskap til en konge, dronning, diktator eller tyrann. Vi sverger ikke troskap til et individ, men til grunnloven og til USA, sa Milley under en konferanse på en militærbase i Arlington, Virginia.

Milley har i ettertid mottatt regelmessige drapstrusler, skriver The Guardian. 

Harris og Trump

Demokratenes presidentkandidat, Kamala Harris, har uttalt seg om Milley og Trumps håndtering av personer som uttaler seg kritisk om ham.

— Han har snakket om å bruke militæret mot det amerikanske folket, han har gått etter fredelige demonstranter og han har snakket om å fengsle meningsmotstandere. Det er derfor vi har en tidligere forsvarssjef som sier at Donald Trump er en trussel, sier Harris i et Fox News-intervju torsdag.

Trump, på sin side, beskylder den amerikanske regjeringen for å etterforske ham av tvilsomme grunner.

— De sier at jeg truer folk, men det er de som driver med det (...). Jeg har blitt etterforsket flere ganger enn Al Capone, tidenes verste gangster. Det kalles å bruke myndighetene som våpen, sa Trump til Fox, og fortsatte:

— De er fienden på innsiden og veldig farlige. De er marxister, facister og kommunister.

Powered by Labrador CMS