Desemberdrillen

JULAFTEN 97: Oberst Asbjørn Lysgård ser tilbake på et sterkt minne fra julaften i Bosnia.

#Luke 19: Kona til Asbjørn pynter huset med hjemmelaget julepynt fra 2. verdenskrig

Julaften 1997 våknet han i en MB 240 til at en serbisk familie serverte ham og makkeren tørket kjøtt, slivovitz og ferskt brød.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Desemberdrillen» stiller Forsvarets forum ulike folk med tilknytning til Forsvaret, seks spørsmål rundt desember, tradisjoner og året som har gått. Spalten tar for seg en ny forsvarspersonhver dag i hele desember - som en forlenget julekalender.

Navn: Asbjørn Lysgård

Alder: 47

Yrke: Oberst. Støttespiller og sjef Styrkeproduksjon HV

Sted: HV Moen


Hva betyr desember for deg?

Desember er da familien endelig kan samles og ha tid til hverandre. Det er ski, snø og et hus fylt med tradisjoner og levende lys. Min kone Frederikke pynter huset med hjemmelaget pynt fra 2. verdenskrig, og med juledekorasjoner vi har tatt med oss fra forskjellige steder i verden vi har vært så heldige å få oppleve.

Hvilken forsvarsperson ville du gitt julegave til, og hva hadde du pakket inn?

Jeg liker harde pakker og mye papir, så jeg ville pakket inn 12 Sikorsky HH-60 W Combat Rescue Helicopter og gitt de i gave til kommandersersjant Lars Kristian Lauritzen ved 339 SOAS. Da vil avdelingen kunne støtte opp om luftige aktiviteter også i årene som kommer.

Ditt mest minnerike sted å tilbringe desember måned/feire jul?

Julaften 1997 våknet jeg opp i Zone of Separation i Bosnia, i en MB 240. Makkeren min og jeg overnattet i bilen og ble vekket av en serbisk familie som serverte oss tørket kjøtt, slivovitz og ferskt brød. Omtanke, menneskeverd og nestekjærlighet fra denne hendelsen, minner meg alltid om hvor heldige vi er i Norge.

Hva må du ha i desember?

Rett og slett «bestemors» hjemmelagde julesylte.

Hvilken nyhetssak fra året som har gått, har gjort mest inntrykk på deg? Hvorfor?

I likhet med kampene i Ukraina har den undertrykte gruppen i Iran ofret mye. Begge steder fortsetter de kampen mot undertrykkelse og diktatur, en kamp vi må støtte opp rundt og bidra til at undertrykkerne ikke vinner

Hva er ditt nyttårsforsett?

Jeg vil bruke mer tid på arbeidet med å anerkjenne familiene som står bak de ansatte i Forsvaret, og som bidrar til at vi får gjort jobben vår. Samtidig vil jeg fremsnakke de arbeidsgiverne som legger forholdene til rette for at våre Heimevernssoldater kan møte på øvelser «overalt, alltid».


Powered by Labrador CMS