Desemberdrillen

JUL PÅ GRENSA: Michael Rozmara ser blant annet fram til julebord med alle ansatte i Vargflokken på Høybuktmoen.

#Luke 15: GSV-sjefen går inn i det nye året med mål om å smile mer

Desember betyr mye armer og bein for sjefen ved Garnisonen i Sør-Varanger, men han har en klar plan
for hvem som skal få julegave i år - og ikke minst, hva som skal pakkes inn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Desemberdrillen» stiller Forsvarets forum ulike folk med tilknytning til Forsvaret, seks spørsmål rundt desember, tradisjoner og året som har gått. Spalten tar for seg en ny forsvarspersonhver dag i hele desember - som en forlenget julekalender.

Hva betyr desember for deg?

Navn: Michael Rozmara

Alder: 44

Yrke: Oberstløytnant. Sjef Jegerbataljonen GSV

Sted: Høybuktmoen, Kirkenes

Desember betyr mye armer og bein, samt mye hygge. Mye som skal avsluttes, og mange møter både i jobbsammenheng og privat. På jobb gleder jeg meg spesielt til julebord med alle ansatte i Vargflokken på Høybuktmoen. Det blir også en rundtur innom alle som er på vakt for resten av oss i jula, langs grenselinja og i leir.

Hvilken forsvarsperson ville du gitt julegave til, og hva hadde du pakket inn?

Palle Ydstebø på Høyskolen har på en imponerende måte formidlet kompleksiteten i krigen i Ukraina, til det norske folk på en forståelig måte. Jeg skal sende han boka «Grensejeger under den kalde krigen» av Arild Viggo Hjerde. Så får han litt lokal militær historie å kose seg med.

Ditt mest minnerike sted å tilbringe desember måned/feire jul?

I fjor feiret jeg jul på jobb i Kirkenes med mine soldater og min egen familie. Det ble en annerledes, men veldig fin julefeiring.

Hva må du ha i desember?

Jeg må egentlig ingen ting, men setter veldig pris på om jeg våkner i januar i tilsvarende fysisk form som jeg var i november. Med andre ord så «må» jeg få trent nok.

Hvilken nyhetssak fra året som har gått, har gjort mest inntrykk på deg? Hvorfor?

Det er vanskelig å begrense seg til en. Krigen i Ukraina er det som har opptatt meg mest. Jeg er utrolig skuffet over at verden og mennesket ikke har kommet lengre. Vi er like bestialske og jævlige som vi var for 70 år siden. Varslingssakene i Forsvaret har også gjort inntrykk. Kollegaer har skuffet, organisasjonen har ikke vært god nok, og vi ledere har feilet i å ta vare på de vi har ansvar for.

Hva er ditt nyttårsforsett?

I utgangspunktet har jeg ingen nyttårsforsett. Veldig gode odds, men det er fint med påskudd for å finne nye mål og forbedringsområder. Jeg har de samme forsettene som mange andre; trene regelmessig og være med til stede hjemme. Tror faktisk jeg skal ha som mål å smile mer.

Powered by Labrador CMS