Desemberdrillen

MINNERIKT: Et av Mia Stavlands beste minner fra hennes tid i Forsvaret, var besøket på Nation Air and Space Museum i Washington DC.

#Luke 14: For Mia Stavland er det ikke desember uten å lese en nyutgitt juleutgave av Dogwatch før en velfortjent ferie

Den kommende offiseren setter seg ikke noen nyttårsforsetter, men mener endringer i livet varer lengst når de kommer gradvis og motivasjonen kommer innenfra.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Desemberdrillen» stiller Forsvarets forum ulike folk med tilknytning til Forsvaret, seks spørsmål rundt desember, tradisjoner og året som har gått. Spalten tar for seg en ny forsvarspersonhver dag i hele desember - som en forlenget julekalender.


Hva betyr desember for deg?

Navn: Mia Stavland

Alder: 23

Yrke: Kommende offiser i Sjøforsvaret som marineingeniør

Sted: Bergen, Sjøkrigsskolen

Som student er desember tett knyttet til eksamensperiode og mye skolearbeid. Det er heldigvis også en tid jeg nyter med venner og familie når jeg først har ledig tid. For meg representerer desember en sunn pause fra hverdagen og et lysglimt i en ellers lang og mørk vinter.

Hvilken forsvarsperson ville du gitt julegave til, og hva hadde du pakket inn?

Oberstløytnant Michael Bottenvik-Hartmann. Jeg hadde pakket inn midler til hans arbeid for forebygging av mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret! Jeg møtte Bottenvik-Hartmann i våres, da vi på Sjøkrigsskolen inviterte han til å prate under «Kadettopplysningen», et heldagsseminar om seksuell trakassering arrangert av kadetter. Jeg er takknemlig for at Bottenvik-Hartmann dedikerer sin tid til å gjøre at hverdagen i Forsvaret skal føles trygg for alle. Takk!

Ditt mest minnerike sted å tilbringe desember måned/feire jul?

Min mest minnerike desember må ha vært julen i 2019 der jeg reiste i et helt døgn til Sør-Amerika og Ecuador, min mors fødested. Det er et land jeg har altfor lite tilhørighet til, så jeg valgte å bruke dimmepengene på en reise til hovedstaden Quito, og Galapagosøyene. Det ble mildt sagt en annerledes jul, men personlig velger jeg eksotiske reisemål med sol og 30 grader foran slaps og Bergens-jul «any day of the week».

Hva må du ha i desember?

Det er flere tradisjoner jeg har fra barn som jeg prioriterer hver desember, men desto eldre jeg blir innser jeg jo også hvor lite jeg må ha. Jeg er glad i å gå tur, så i ferien når treningsrommet på skolen er litt lenger unna enn vanlig blir det fort til at turer i byfjellene i Bergen er det som smører kroppen i desember. Likevel må jeg ikke glemme at det ikke er desember uten å lese en nyutgitt juleutgave av Dogwatch før en velfortjent juleferie og skolefri!

Hvilken nyhetssak fra året som har gått, har gjort mest inntrykk på deg? Hvorfor?

Krigen i Ukraina har utvilsomt gjort mest inntrykk i 2022. Grunnene er mange, men det som gjør meg mest bekymret er hvor mye befolkningen rammes av hemningsløs vold og ødeleggelse. Jeg har dem alltid i mine tanker, men spesielt nå som vinteren har ankommet blir situasjonen antakeligvis enda verre.

Det får meg også til å tenke på det yrkesvalget jeg har tatt og hvilket ansvar jeg har. Jeg ser et større alvor i det nå som krigen er så nært trygge Norge, men det gjør at det føles desto viktigere.

Hva er ditt nyttårsforsett?

Er det lov å si at jeg ikke setter meg nyttårsforsetter? Jeg mener at endringer i livet varer lengst når de kommer gradvis og når motivasjonen kommer innenfra. Men ja, jeg kan alltids trene mer, spare mer, jobbe mer og den slags. Jeg liker likevel å tenke at livet skjer en gang, der nyttårsforsettet heller skal være å gjøre mer av ting jeg liker og å holde seg frisk i både sinn og kropp!


Powered by Labrador CMS