Nyheter:

Den tidligere danske hærsjefen Hans-Christian Mathiesen ble idag dømt til 60 dagers betinget fengsel. Bildet er ikke tatt i forbindelse med rettssaken.
Den tidligere danske hærsjefen Hans-Christian Mathiesen ble idag dømt til 60 dagers betinget fengsel. Bildet er ikke tatt i forbindelse med rettssaken.

Tidligere dansk hærsjef dømt til 60 dagers fengsel

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen har vært tiltalt for maktmisbruk og nepotisme. I dag ble han dømt til ubetinget fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge tiltalen skal Mathiesen ha misbrukt sin stilling til å endre noen av opptakskravene slik at hans kjæreste kom inn på en ettertraktet utdannelse i Hæren. Han skal også ha vist kjæresten e-poster med fortrolig innhold og ha forsøkt å få en oberst til å utnevne henne til major, noe som ikke skjedde.

I tillegg skal han ifølge tiltalen ha løyet til forsvarssjefen og ha fått sin sekretær til å lage bryllupsinvitasjoner for ham i arbeidstiden.

Mathiesen har nektet straffskyld for de fem punktene i tiltalen. Han har vært suspendert fra stillingen som hærsjef, med full lønn, siden oktober 2018.

Tjenestegjort i Afghanistan og Kosovo

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen har tidligere tjenestegjort i Afghanistan og Kosovo. Han har sittet i stillingen som sjef for hæren i perioden 2014-2018.

Mathiesens forsvarer anket dommen på stedet, melder nettavisen B.T.

Dette er tiltalepunktene:

Straffeloven:

  • I tiden fram til 23. februar 2016 skal han ha misbrukt sin stilling til å endre på kriteriene for opptak ved Hærens operasjons- og ledelsesutdannelse (OFU). Dette har han ha gjort for å sørge for at kjæresten kunne bli tatt opp, hvilket hun ble.
  • Å gi kjæresten tilgang til sin innboks og videresende fortrolige e-poster til henne, som blant annet inneholdt opplysninger forbeholdt Forsvarets øverste ledelse og personalsaker mot andre ansatte i Forsvaret.
  • Forsøk på å misbruke sin stilling som hærsjef ved å få en oberst til å ansette kjæresten i stillingen som major.

Den militære straffeloven:

  • Å ha løyet til forsvarssjefen da denne flere ganger spurte om rykter om forholdet vedrørende OFU-utdannelsen hadde noe rot.
  • Å få sin sekretær og en stabsassistent til å printe og beskjære bryllupsinvitasjoner til hans og kjærestens forestående bryllup.

Kilde: Ritzau og tv2.dk.

Powered by Labrador CMS