Nyheter:
Tidligere dansk hærsjef møter i retten, tiltalt for maktmisbruk
Generalmajor Hans-Christian Mathiesen nekter straffskyld for de fem punktene i tiltalen.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Rettssaken i Viborg starter mandag, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.
– Det er fem tiltalepunkter i anklageskriftet, og min klient nekter skyld i samtlige, sier Mathiesens advokat, Torben Koch.
Ifølge tiltalen skal Mathiesen ha misbrukt sin stilling til å endre noen av opptakskravene slik at kjæresten hans kom inn på en ettertraktet utdannelse i Hæren. Han skal også ha vist kjæresten e-poster med fortrolig innhold og ha forsøkt å få en oberst til å utnevne henne til major, noe som ikke skjedde.
I tillegg skal han ifølge tiltalen ha løyet til forsvarssjefen og ha fått sin sekretær til å lage bryllupsinvitasjoner for ham i arbeidstiden.
Det danske forsvarsdepartementets auditørkorps mener tiltalepunktene er så alvorlige at det bør foreligge fengselsstraff. Auditørkorpset har som militær påtalemyndighet i Danmark til oppgave å etterforske og behandle militære straffesaker. Auditørkorpset er underlagt forsvarsdepartementet, og er uavhengig av forsvaret og det militære kommandosystemet.
Danske DR direkterapporterer fra retten her,
Mathiesen har ikke vært på jobb mens saken er blitt etterforsket etter at den sprakk i oktober 2018. Stillingen som hærsjef har Michael Lillesgaard overtatt. Rett før årsskiftet ble tiltalen tatt ut, ifølge DR.dk.
En av dem som skal vitne i saken, er forsvarssjef Bjørn Bisserup.
Saken ble kjent etter at det danske forsvarsnyhetsnettstedet Olfi.dk omtalte anklagene på bakgrunn av anonyme kilder.
Olfi-redaktør Peter Ernstvedt Rasmussen er en av dem som vil sitte på tilhørerbenken under rettssaken.
– Det virker som om at alle involverte og overordnede ansvarlige i denne saken har hatt det travelt med å distansere seg fra ham. Selv om alle visste hva som foregikk. Og jeg har aldri opplevd en ledelse som tar så lite ansvar for sine egne feil som tilfellet er i Forsvaret, sier Rasmussen til DK.
Etter planen vil det foreligge en dom i saken 19. mai.