Nyheter
Sjefen for Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark er varetektsfengslet
Sjefen for Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark, Lars Findsen, er fengslet. Han er siktet for lekkasje av «høyt klassifiserte opplysninger».
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det kom fram under et rettsmøte mandag, der et tidligere navneforbud i saken ble opphevet.
Den 57 år gamle spionsjefen, Lars Findsen, ble arrestert 8. desember 2021 og har siden sittet i varetekt. Det har vært navneforbud i saken, og derfor har danske medier vært avskåret fra å fortelle offentligheten om at en spionsjef er sendt i fengsel.
Men Københavns byrett har mandag formiddag opphevet navneforbudet, skriver den danske avisen Politiken.
Findsen har ledet Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i seks år og er ifølge Danmarks Radio siktet for lekkasje av «høyt klassifiserte opplysninger». Det skal være snakk om en svært alvorlig bestemmelse i straffeloven, som faller inn under kategorien «landsforræderi».
Fire pågrepet og siktet
Tre andre nåværende og tidligere ansatte i FE og det danske overvåkingspolitiet (PET) ble også pågrepet og siktet i saken. Bare Findsen sitter i varetekt.
Ifølge Danmarks Radio dreier saken seg om lekkasje av hemmeligstemplede opplysninger til danske medier, men det er ikke kjent hvilke dokumenter eller medier det er snakk om.
Det er fortsatt begrenset hva media fortelle om bakgrunnen for siktelsen mot Lars Findsen. Selv om navneforbudet er opphevet, har Københavns byrett ved dagens rettsmøte besluttet at saken fortsatt skal behandles for lukkede dører, ifølge Politiken.
Les mer om bakgrunnen for siktelsen: Etterretningsskandale i Danmark - sjef permittert
Dansk TV2 viser blant annet til at rettsmøtet tidligere skal ha blitt holdt bak «lukkede dører» for å forhindre at Lars Findsen kunne vanskeliggjøre etterforskningen ved å fjerne spor eller påvirke andre.
Findsen har vært fritatt for tjeneste siden august 2020, etter at den danske etterretningstjenesten (TET) på bakgrunn av opplysninger fra en eller flere varslere offentlig kritiserte at Forsvarets etterretningstjeneste skulle ha urettmessig spionert på danske statsborgere, skriver dansk TV2.
Forsvarsminister Trine Bramsen sa i august 2020 at departementet ville innlede granskning av saken.
– Jeg ser på saken med det aller største alvor. Det er helt avgjørende at vi kan ha tillit til at vår etterretningstjeneste handler innen sitt mandat, sa Bramsen i en pressemelding.
Les mer: USA og Danmark skal ha spionert på politikere i flere europeiske land
Samarbeid med amerikansk etteretning
I desember oppsøkte PET-sjefen Finn Borch Andersen og fungerende FE-sjef Svend Larsen flere danske sjefredaktører og advarte mot følgene av å offentliggjøre hemmeligstemplede opplysninger.
Weekendavisens sjefredaktør Martin Krasnik fortalte etterpå at tre konkrete saker ble nevnt under møtet. Den ene dreier seg om dansken Ahmed Samsam, som er dømt for terrorisme i Spania, men som ifølge avisa Berlingske har vært agent for dansk etterretning.
En annen sak dreide seg om Ekstra Bladets dekning av situasjonen for danske kvinner og barn i syriske fangeleirer.
Den tredje saken de to etterretningssjefen advarte mot å grave for dypt i, var Danmarks samarbeid med den amerikanske signaletterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). Dette samarbeidet er inngående beskrevet av flere danske medier.
Tilsynet for de danske etterretningstjenestene rettet i august 2020 hard kritikk av FE i forbindelse med NSA-saken, og Findsen og fire andre ledere ble tatt ut av tjeneste.
En hemmelig kommisjon har siden gransket anklagene om at FE førte tilsynet bak lyset og utsatte dansker for en uberettiget risiko for overvåking i forbindelse med sitt tette samarbeid med NSA, skriver Politiken.
Dansk forsvarsminister vil ikke kommentere saken
Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen ville mandag ikke kommentere fengslingen av Findsen.
– Det er viktig for meg å si at vi har en viktig og sterk dansk etterretningstjeneste som arbeider og som er helt avgjørende for dansk sikkerhet, sa hun ifølge Politiken.
Hun ville ikke svare på spørsmål om hvorvidt saken kan skade Danmarks samarbeid med andre lands etterretningstjenester.
– Jeg kommer ikke til å gå inn i spørsmål som handler om etterretningstjenestens arbeid, sier hun.
Dansk Folkepartis justispolitiske talsperson Peter Skaarup ser med stort alvor på nyheten om at FE-sjefen er fengslet.
– Dette er nytt og høyst overraskende. Det er en sak vi må se på med stort alvor. Nå må vi vente til siktelsene blir offentliggjort, sier han til Ritzau.
– Jeg er svært bekymret for at vi kan havne i en situasjon der vi ikke lenger kan utveksle informasjon med andre etterretningstjenester i samme grad som tidligere, sier Skaarup.
– Forutsetningen for å bekjempe terror er at vi får opplysninger. Og der er vi avhengige av andre lands etterretningstjenester. Så det er utrolig viktig at det er fortrolighet og lukkethet omkring dette arbeidet, sier han.
Vært sjef for to av Danmarks etteretningstjenester
Findsen ble kort tid etter terrorangrepene mot USA i 2001 utnevnt til sjef forPolitiets Efterretningstjeneste (PET). Fra 2007 var han avdelingssjef i Forsvarsdepartementet, før han overtok som sjef for Forsvarets Etterretningstjeneste (FE) i 2015.
Lars Findsen er den eneste personen som har vært sjef for begge Danmarks etterretningstjenester.