Nyheter

SAMTALE: Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist sier han har snakket med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om avsløringen om amerikansk spionasje via Danmark.

Sverige krever svar fra Danmark etter avsløringer om spionasje

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist krever å få vite om svenske statsborgere eller selskaper har blitt overvåket via danske fiberkabler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag avslørte Danmarks Radio (DR) at USA skal ha utnyttet et samarbeid med Danmark til å spionere på høytstående politikere i Norge og flere andre land.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg tar denne situasjonen på alvor. Jeg har derfor stilt krav til Danmark om at vi vil ha informasjon om det stemmer at danske systemer eller plattformer har bidratt til denne typen aktivitet – og om det gjelder svenske selskaper, statsborgere eller svenske interesser, sier forsvarsminister Peter Hultqvist til SVT.

I en hemmelig rapport kommer det fram at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA også spionerte på svenske politikere, skriver STV, DR og NRK.

Rapporten med kodenavnet «Dunhammer» havnet i august i fjor på bordet til den danske forsvarsministeren, Trine Bramsen. Rapporten beskriver hvordan danske og svenske selskaper ble avlyttet av NSA fra Danmark.

Les også: Briter hedret norske veteraner fra andre verdenskrig

Til SVT opplyser Hultqvist at han også har hatt samtaler med den norske forsvarsministeren Frank Bakke-Jensen (H).

Svenske myndigheter har også på embetsverksnivå vært i kontakt med Frankrike, Tyskland og USA.

Ga USA tilgang

NRK omtaler saken gjennom et samarbeid med DR. De skriver at den danske statskanalen over flere måneder har møtt ni personer med tilgang til gradert informasjon fra etterretningstjenesten. Alle opplysninger i saken er bekreftet overfor DR av minst to, ofte flere, uavhengige kilder.

Kildene opplyser at USA gjennom et samarbeid med dansk etterretning har drevet målrettet spionasje mot høytstående politikere og embetsfolk i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike. Samarbeidet skal blant annet ha gitt amerikanerne tilgang til metadata som har gått gjennom danske internettkabler.

Et av målene for spionasjen skal ha vært Tysklands statsminister Angela Merkel.

Større omfang enn tidligere kjent

I fjor ble det kjent at det dansk-amerikansk spionsamarbeidet hadde rettet seg mot mål i Norge, men det var da ukjent hvem overvåkingen rettet seg mot. De nye opplysningene tilsier at omfanget av spionasjen mot Norge var langt større enn tidligere kjent, og at politikere var blant målene, ifølge NRK.

OVERVÅKNING: USA skal ha benyttet danske internettkabler til å overvåke norske politikere, ifølge kildene.

Overvåkingen skal ha vært gjenstand for en intern undersøkelse hos dansk etterretning, som ble avsluttet i 2015.

Det er ikke kjent hvilke norske politikere som skal ha vært målet, men en av DRs kilder sier ifølge NRK at det ikke hadde vært interessant for en etterretningstjeneste å spionere på kommunepolitikere.

Lysbakken: – Dypt alvorlig

SV-leder Audun Lysbakken mener det er et «dypt alvorlig og urovekkende tillitsbrudd,» hvis USA har spionert mot norske politikere gjennom Danmark.

– Det er helt nødvendig å få kortene på bordet og finne ut av hva som har skjedd, sier Lysbakken.

Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har vært i kontakt med den svenske forsvarsministeren Peter Hultquist om saken, og sier til NRK at de begge tar «påstandene som fremkommer alvorlig».

Fredag ble han også oppringt av den danske forsvarsministeren, Trine Bramsen.

– Danskene kommer ikke til å kommentere på anonyme kilder. Det gjør heller ikke vi, men hennes budskap til meg var tydelig: avlytting av allierte er totalt uakseptabelt for danske myndigheter, sier Bakke-Jensen til kanalen.

Powered by Labrador CMS