Nyheter:

Soldater fra Jydske Dragonregiment trener før øvelse Brave Lion.
Soldater fra Jydske Dragonregiment trener før øvelse Brave Lion.

Den danske Hæren har «ligget litt i dvale»- nå øver 2500 soldater

Koronapandemien og de påfølgende restriksjoner har senket aktiviteten i det danske forsvaret. Nå skal 1. Brigade få maskineriet i gang med årets største øvelse, «Brave Lion».

Publisert

Krigsspillet i Oksebøl øver på et scenario der en fiktiv fiende har sendt fallskjermsoldater over og gått i land i Nordjylland. Brigadens enheter skal angripe og nedkjempe de fiendtlige styrkene.

Gjennom 90-tallet, eller halvfemserne som danskene sier, og 2000-tallet, har øvelsene i stor grad dreid seg om opprørsbekjempelse og stabiliseringsinnsats. Nå er vekten byttet over mot at brigaden, Hæren og hele forsvaret skal kunne håndtere en klassisk krigssituasjon, går det fram av en pressemelding på det danske forsvarets nettsider.

Første delen av øvelsen, som startet mandag, gjøres på gruppe-, avdelings- og kompaninivå. Soldatene skal ta igjen utdanning som er blitt begrenset av koronapandemien.

– Nå har Hæren ligget i dvale på grunn av Covid-19-restriksjonene, så i år er øvelsen særlig viktig for å få hele maskineriet i gang, sier Hærkommandoens generalmajor, Michael Lollesgaard.

I del to av øvelsen skal brigaden trene samlet.

Analyse: – Det danske forsvaret anno 2020 har det ikke så bra

1. Brigade skal inngå i Natos beredskap fra neste år, opplyser Lollesgaard i pressemeldingen.

Fra mai 2021 inngår 2. panserinfanteribataljon hos Jydske Dragonregiment i Nato Readiness Initiative. Det går ut på at medlemslandene i alliansen har blitt enige om å ha 30 bataljoner, 20 skvadroner, 30 kampfartøy klare innen 30 dager.

Les også: – Vi klarer ikke innfri forventningene fra Nato eller andre allierte som ønsker å samarbeide med oss, sa tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i 2019.

Powered by Labrador CMS