Nyheter:

MUTERT VIRUS: Det danske Mattilsynet og Sivilforsvaret startet avlivingen av mink hos en oppdretter i Gjøl for en måneds tid siden. Nå skal hele landets minkbestand avlives for å hindre spredningen av et mutert koronavirus.

Mutert koronavirus hos dansk mink: Forsvaret og Hjemmeværnet settes inn

Et mutert koronavirus har begynt å spre seg hos mink i Danmark, og har smittet tilbake til mennesker. Nå skal all mink i landet avlives for å stanse spredningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Storutbruddet av covid-19 blant langt over en million mink er ute av kontroll, og Danmark står i fare for å utvikle seg til et globalt episenter for et nytt koronavirus, skriver den danske avisen Berlingske.

Bakteppet er at en mutert variant av koronaviruset har begynt å spre seg blant mink i Danmark. Viruset har også smittet videre fra mink til menneske, og det er så langt registrert tolv personer med det muterte viruset.

CBRN-spesialister fra Forsvaret

Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet settes nå inn for å avlive minkbestanden i landet. Også avlsdyr skal avlives, kunngjorde statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse onsdag. Dansk politi anslår at mellom 15 og 17 millioner mink må avlives.

Det er fødevarestyrelsen, det danske mattilsynet, som står for avlivingen sammen med Beredskabsstyrelsen, som er Danmarks sivilforsvar.

Det danske Forsvarets CBRN-spesialister fra Ingeniørregimentet i Skive bistår i dekontaminering av personer, utstyr og eventuelt kjøretøy, som har vært ute på minkfarmene. Slik skal man sikre at smitten ikke blir tatt med fra farmene og videre ut i samfunnet. Rundt 200 CBRN-spesialister er involvert i operasjonen, som er ventet å vare over flere måneder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BISTAND: Soldater fra Ingeniørregimentet i Skive er satt inn for å støtte sivilsamfunnet med å rense og rengjøre folkene som avliver mink.

Frykt for vaksine

Statsministeren begrunner det kraftfulle grepet med at koronasmitte fra mink til menneske kan undergrave effekten av en framtidig vaksine.

– Dere mister livsverk som i noen tilfeller er gått i arv gjennom flere generasjoner. Det er en sorgens dag for dere og alle som arbeider i minknæringen. Det er regjeringen bevisst på, sa Frederiksen til pelsdyrnæringen på en virtuell pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Faglig direktør Kåre Mølbak i Statens Serum Institut sier at den muterte virusvarianten vekker bekymring.

– Den hemmes ikke av antistoffer i samme grad som det vanlige viruset. Antistoffene har stadig en effekt, men ikke like stor, sier Mølbak.

– Fortsatt minkavl vil medføre en betydelig risiko for folkehelsen – både nasjonalt og internasjonalt, slår han videre fast.

Katastrofe for næringen

Det er tidligere beregnet at avliving av samtlige minkbestander kan koste opp mot 5 milliarder danske kroner, melder dansk TV 2.

– Vi skal selvfølgelig ikke være årsaken til en ny pandemi. Vi kjenner ikke til det faglige grunnlaget for denne vurderingen og risikoen – det har vi ikke fått innsikt i – men regjeringens beslutning er en katastrofe for næringen og Danmark, sier leder Tage Pedersen i Danske Minkavlere.

Regjeringen vil kompensere den tapte omsetningen og gi full dekning for faste omkostninger. I tillegg sier næringsminister Simon Kollerup at bedrifter som arbeider i bransjen, også vil rekkes en hjelpende hånd.

Det er konstatert koronasmitte på 207 minkfarmer i landet. På 67 farmer har de allerede måttet avlive mink.

Også i Nederland og Spania har det vært eksempler på koronasmitte på minkfarmer.

Ingen minksmitte i Norge

Både Mattilsynet og Veterinærinstituttet opplyser til NTB at det ikke er mistanke om koronasmitte blant norsk mink. Det kommer av flere årsaker.

– I Danmark har de et sted mellom 1100 og 1200 minkfarmer, og de er større enn det våre er. Det betyr at det er flere mennesker som jobber der, og det er i første omgang smitte fra menneske til mink som er den viktigste smittekilden inn i farmene, forklarer veterinær Hannah J. Jørgensen, som har fagansvar for zoonoser ved Veterinærinstituttet, til NTB.

Til sammenligning har Norge rundt 40 minkfarmer, ifølge Jørgensen.

– Det betyr at det er færre mennesker som er i kontakt med mink. Det er antakeligvis de viktigste forskjellene, sier hun.

Powered by Labrador CMS