Nyheter

MEDISINSK EVAKUERING: Regjeringens avtale med EU om luftevakuering av ukrainske pasienter forlenges til våren 2025. På bildet jobber norsk personell under en av evakueringene i 2023.

Forlenger Norges avtale om luftevakuering fra Ukraina

Siden 2022 har Norge samarbeidet med EU om faste evakueringer av ukrainske pasienter. Nå er avtalen forlenget til april neste år. 

Publisert

Som en del av Norges bidrag til Ukraina, forlenges avtalen om faste evakueringer av ukrainske pasienter til 30. april 2025, skriver regjeringen i en pressemelding

Det er Forsvarets luftevakueringsgruppe som står for lufttransporten av pasientene, i tett samarbeid med norske helsemyndigheter, SAS og andre aktører. 

Sjef i Forsvarets sanitet (FSAN), Petter Iversen sier til Forsvarets forum at FSAN, sammen med det norske totalforsvaret, har kompetansen og ressurser som kan bidra i den kampen ukrainerne kjemper mot den russiske aggresjonen. 

– Dette er et bidrag som gir mening, både for pasientene vi evakuerer og den avlastningen det kan gi det ukrainske helsevesenet. Jeg er derfor glad for at vi kan fortsette med den medisinske evakueringen, sier han. 

Iversen legger til at Norges bidrag utgjør en forskjell, og at tilstrekkelige helsetjenester er viktig for Ukrainas mostandsevne. 

Det er EU som har lagt inn forespørselen om forlengelse av avtalen. 

Rundt 1931 pasienter har så langt blitt fraktet til Norge og andre land i Europa. Over 400 av disse har fått behandling ved norske sykehus. 

Powered by Labrador CMS