Nyheter

TILLITSVALGTE: Eirik Eiksund, svenske Kristoffer Loiborg Sjölund og Karen Seierstad er alle landstillitsvalgte, og møtte Forsvarets forum på YATA-konferanse i helga.

Fremtidens nordiske verneplikt: Drømmer om et felles vernepliktsråd

– Det er mye som skjer i det nordiske samarbeidet nå. Vi vil holde følge, sier landstillitsvalgt Eirik Eiksund om den nordiske vernepliktens framtid.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordisk samarbeid er i vinden etter Sveriges og Finlands søknader om medlemskap i Nato. Kristoffer Loiborg Sjölund (20) er en av flere medlemmer i det svenske Pliktrådet som besøkte Norge i helga. Sammen med landstillitsvalgt Eirik Eiksund (22) og Karen Seierstad (20) i Vernepliktsrådet har de store ambisjoner for fremtidas vernepliktssamarbeid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er mye som skjer i det nordiske samarbeidet nå. Vi vil holde følge, og ikke legge oss bak. Vi må være med å påvirke og videreutvikle, sier Eiksund.

Forsvarets forum sitter sammen med de tre tillitsvalgte, mens de snakker om hva svensk og finsk Nato-medlemskap kan bringe. De enes om at en «drømmejobb» for nordiske tillitsvalgte ville vært en stilling som internasjonal koordinator i et felles nordisk vernepliktsråd.

Det er imidlertid en drøm som ligger et stykke inn i framtida – og avhenger av at Sverige og Finland blir medlemmer av Nato.

Mer slagkraft

– I første omgang ser vi på muligheten for å lage et felles politisk program. Tenk på mulighetene, når vi har flere titalls tusen soldater i ryggen, sier norske landstillitsvalgt Karen Seierstad.

Hun utdyper rundt mulighetene for å lage et slags nordisk vernepliktsråd eller pliktsråd, der de kan utveksle erfaringer og få mer innflytelse.

– Hvordan kan vi videreutvikle samarbeidet vi har? Vi har en felles nordisk konferanse med rådene i Sverige, Finland og Danmark i året, så vi har tenkt på om vi burde ha utbytte av den med en «statement» etterpå, for eksempel. Det kan handle om alt fra trakassering til utstyr, og vil gjøre at vi kan komme til bordet med ganske god slagkraft, sier Eiksund.

– Litt skremmende

Det er mange felles utfordringer i de nordiske landene de tillitsvalgte kan diskutere. Materiell og utstyr, kjipe kaserner – samt mobbing og seksuell trakassering, eller «ovälkommet beteende» som det kalles på svensk.

Kristoffer Sjölund sier det ligger enorme muligheter i samarbeidet framover. Det er imidlertid ikke alt som går på skinner – noen steder.

– Vi ser at vi har veldig mange av de samme utfordringene. Det er mye som er bra hos alle, men så kommer vi til et punkt der hverken Norge, Finland eller Danmark har funnet løsninger på det vi tar opp, så sitter vi der. Det er litt skremmende, egentlig, sier svenske Sjölund og ler oppgitt.

Det kan gjelde ubehagelige sekker og utstyrsmangel, lister han opp. Hva gjelder varslingssaker, er det også mye overlappende.

– Vi kommer fra forskjellige kulturer, så man har litt ulike måter å gjøre ting på. Vi opplever i Sverige at vi har kommet et stykke, men som i Norge har vi en vei å gå. Da er det bra at vi kan snakke om erfaringer med hverandre, sier han.

Powered by Labrador CMS