Nyheter:

Den danske forsvarsministeren Trine Bramsen under et besøk i Paris i fjor.

Danmarks forsvarsminister måtte svare om etterretningsskandalen

Saken som omtales som en av de mest alvorlige i landet, ble utløst av varslere i det danske forsvarets etterretningstjeneste i vinter.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjefen for den danske etterretningstjenesten (FE), Lars Findsen, er permittert, mens flere andre medarbeidere er fritatt fra sine oppgaver. Onsdag møtte forsvarsminister Trine Bramsen i Folketingets forsvarsudvalg for å redegjøre for hva hun har visst om saken på hvilket tidspunkt.

Bramsen fortalte at hun først ble kjent med den konkrete kritikken i saken 21. august, da hun mottok fire bind med materiale om saken.

Punkter fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne

Med bakgrunn i sin undersøkelse av materialet de har til disposisjon ser TET på følgende punkter, skrev de i en pressemelding i august:

  • At FE i flere omganger siden tilsynets opprettelse i 2014 og til sommeren 2020 – i forbindelse med blant annet tilsynet konkrete kontroller samt møter med sjefen for FE– har tilbakeholdt sentrale og avslørende opplysninger for tilsynet og gitt uriktige opplysninger om forhold vedrørende tjenestens innhenting og deling av opplysninger.
  • At det ved sentrale deler av FEs innhentingskapasiteter er risiko for at det uberettiget kan foretas innhenting mot danske statsborgere.
  • At det innleverte materialet indikerer at FEs ledelse har unnlatt å følge opp på eller nærmere undersøke indikatorer på spionasje innenfor forsvarsministeriets område.
  • At det i FEs ledelse og deler av tjenesten eksisterer en uhensiktsmessig kultur der tjenestens eventuelle uberettigede aktiviteter eller uhensiktsmessige forhold forsøkes skrinlagt, herunder ved å unnlate å orientere tilsynet om forhold av relevans for deres kontroll.
  • At det innleverte materialet indikerer at FE før tilsynets opprettelse i 2014 har igangsatt operasjonelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning, ved innhenting og deling av en betydelig mengde opplysninger om danske statsborgere.
  • At FE uberettiget har behandlet opplysninger om en ansatt i tilsynet.

Kilde: Tilsynet med Efterretningstjenesterne

Delte materiale med tilsynsorgan

Den alvorlige saken ble utløst av at en eller flere varslere i etterretningstjenesten i vinter delte en «betydelig mengde materiale» om FE med Tilsynet med Etterretningstjenestene (TET). Den påfølgende undersøkelsen ble lagt fram i august og innebar alvorlig kritikk av FE, skriver danske TV 2.

Tilsynets undersøkelse tyder på at FE har igangsatt ulovlige aktiviteter knyttet til innhenting og deling av opplysninger om danske statsborgere.

Tilsynet konkluderer dessuten med at etterretningstjenesten i flere omganger har tilbakeholdt sentrale opplysninger og gitt uriktige opplysninger om innhenting og deling. TET mener også at det i deler av FE er en kultur der det blir forsøkt å legge lokk på ulovlige aktiviteter og uhensiktsmessige forhold.

Analyse: – Det danske forsvaret anno 2020 har det ikke så bra

I tillegg mener tilsynet at FEs ledelse har unnlatt å følge opp indikasjoner om spionasje i forsvarssektoren. Til slutt har de sett på opplysninger om at etteretningstjenesten uberettiget har behandlet opplysninger om en ansatt i tilsynet.

Forsvarsminister Bramsen vil igangsette en uavhengig undersøkelse av etterretningstjenesten samt å opprette en varslerordning i avdelingen.

– Jeg må meget klart si at det ikke er noen som har mistet jobben i denne saken. Det er skjedd hjemsendelser slik at de aktuelle medarbeiderne som har hatt med saken å gjøre, ikke selv skal håndtere spørsmålene som er reist av tilsynet, sa forsvarsministeren, ifølge DR.

Hun åpnet samtidig for at flere av dem som er sendt hjem kan komme tilbake i jobben.

Fortrolig informasjon

Det var begrenset hva Bramsen kunne uttale seg om onsdag, ettersom mange av opplysningene i saken er fortrolige.

– Forsvarsministeren bør kunne svare på om det generelt er ok at dansker blir masseovervåket, og så forventer jeg å få en garanti for at det kommer en undersøkelse som kommer til bunns i denne saken, sa Eva Flyvholm fra Enhedslisten til TV 2 før møtet med Bramsen onsdag.

Bramsen fortalte forsvarsutvalget at hun ble orientert om saken i desember i fjor. Men det var altså 21. august at hun mottok hun en rapport om tilsynets undersøkelse og det konkrete innholdet.

Fortsatt tillit

Under møtet ble Bramsen spurt om hun fortsatt har tillit til Forsvarets etterretningstjeneste, det bekreftet hun at hun har.

– Forsvarets etterretningstjeneste er avgjørende for vår trygghet og sikkerhet, sa hun.

Tilsynet som har informert Bramsen om de kritikkverdige forholdene har gitt to anbefalinger om hensyn som bør vurderes på politisk nivå.

  1. Hvorvidt det skal foretas en undersøkelse av om FE har ivaretatt og ivaretar sin oppgave som nasjonal sikkerhetsmyndighet innenfor Forsvarsministeriets område i henhold til relevant lovgivning.
  2. Behovet for en avdekning av om FE i tilstrekkelig grad har opplyst politiske beslutningstakere om alle relevante forhold vedrørende sentrale deler av tjenestens innhentingskapasiteter.
Powered by Labrador CMS