Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under Stortingets muntlige spørretime.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under Stortingets muntlige spørretime.

Bakke-Jensen har snakket med den danske forsvarsministeren om spionasjesaken

Han har forsikret seg om at Norge får opplysninger av relevans på riktig måte, sier han.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har snakket med den danske forsvarsministeren som har forsikret om at vi vil få opplysninger av relevans for oss på riktig måte, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Forsvarets forum fredag.

Større etterretningskandale i Danmark: Forsvarsminister Trine Bramsen måtte svare om det som omtales som en av de mest alvorlige sakene landet har sett.

Det var forrige søndag at Danmarks Radio (DR) meldte at flere anonyme kilder har fortalt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha spionert på mål i Norge og Danmark. DRs kilder sier dessuten at spionasjen skal ha foregått i samarbeid med den danske etterretningstjenesten FE ved bruk av internettkabler, ifølge NRK.

Norge kjøpte i 2016 52 F-35-jagerfly fra USA til en prislapp på nær 70 milliarder kroner. Bakgrunnen for den angivelige USA-spionasjen skal ha vært å innhente informasjon om konkurrerende tilbydere av jagerfly og prosessene rundt dette.

Målene kan ha vært Utenriksdepartementet, Finansdepartementet og det danske teknologiselskapet Terma, skriver NRK.

Mandag ville ikke forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kommentere saken og viste til at den er basert på anonyme kilder og gjelder forhold i andre land.

Onsdag svarte statsminister Erna Solberg om saken i Stortinget. Hun viste til at Danmark gjennomfører en granskning av hva som eventuelt har skjedd, basert på medieopplysninger fra anonyme kilder som ikke er verifisert.

– Vi har også vært i kontakt på embetsnivå om saken for å bli informert og få vite om det er opplysninger knyttet til Norge som skulle vært gitt i et slikt eventuelt samarbeid, sa Solberg, ifølge NTB.

Powered by Labrador CMS