Nyheter

SPIONASJE: Forvarsminister Frank-Bakke-Jensen innkalte chargé d'affaires ved den amerikanske ambassaden til et møte om saken.
SPIONASJE: Forvarsminister Frank-Bakke-Jensen innkalte chargé d'affaires ved den amerikanske ambassaden til et møte om saken.

Forsvarsminsteren vil snarest mulig orientere Stortinget om spionasjesaken

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har tatt initiativ til flere samtaler med den danske forsvarsministeren om at amerikansk etterretning skal ha spionert på norske politikere.

Publisert Sist oppdatert

Danmarks radio (DR) skrev i mai at amerikanske etterretning skal ha fått tilgang til å innhente store mengder data fra allierte land i Europa via danske internettkabler. Ifølge DR skal det ha dreid seg om spionasje på politikere i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Frank Bakke-Jensen (H) svarte tirsdag på et skriftlig spørsmål fra fra Audun Lysbakken (SV) på Stortinget. SV-lederen ønsket å vite hvilke grep regjeringen gjør for å få klarhet i saken og om forsvarsministeren vil redegjøre om saken i Stortinget.

Les også: Stoltenberg vil klarhet i hva som kan ha skjedd i dansk spionasjesak

«Gitt sakens alvor vil jeg snarest mulig orientere Stortinget på en hensiktsmessig måte om hvor saken står og hva som gjøres fra regjeringens side», skriver Bakke-Jensern i sitt svar.

Forsvarsministeren skriver at han «har tatt initiativ til flere samtaler med den danske forsvarsministeren om saken. Først høsten 2020 og nå flere ganger de siste dagene» og «har formidlet tydelig den norske forventningen om at vi skal bli holdt oppdatert om forhold av betydning for oss».

Les også: Erna Solberg: Avtalen med USA styrker norsk forsvarsevne

Bakke-Jensen skriver også at Forsvarsdepartementet innkalte chargé d'affaires ved den amerikanske ambassaden til et møte om saken 3. juni.

«I dette møtet fremhevet departementet alvoret i de påstandene som er fremsatt i media. Fra amerikansk side ble det uttrykt forståelse for budskapet og gitt forsikringer om at dette skulle videreformidles til hovedstaden. Det ble dessuten fra amerikansk side vist til uttalelsen fra Det hvite hus 1. juni, om at det i 2014 ble igangsatt en full gjennomgang av den amerikanske utenlandsetterretningen, etterfulgt av et presidentdekret som endret innretningen av virksomheten», skriver forsvarsministeren i sitt svar til Lysbakken.

Powered by Labrador CMS