Nyheter
NY STRUKTUR: Til helgen møtes Nato-toppsjefene blant annet for å diskutere den nye styrkekommandoen i Norfolk, Virginia.
Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
– Fremtiden er ikke lenger de store hovedkvarterene
– Fremtiden er nettverk, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Lørdag møtes Natos militærkomité for å diskutere fremtidens kommandostruktur.
– Mellom de nordiske landene så er det kun landegrenser som skiller oss, og fordi vi har en lang vei sammen, er vi godt koordinerte og integrerte også utenfor disse grensene, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Forsvarets forum.
Til helgen møtes militære ledere og forsvarssjefer fra de 32 Nato-landene, inkludert Sverige under den årlige militærkomité, som i år er satt til Oslo.
– Et styrket nordisk samarbeid vil endre måten vi tenker forsvar på, men også rundt Norden som en del av Nato. Dette vil være en styrke fremover, legger Kristoffersen til.
På agendaen står blant annet oppfølging av vedtakene fra toppmøtet i Vilnius, internasjonale operasjoner og forsvar av egne territorier.
Sist militærkomiteen møttes i Norge var i 1998.
300.000 soldater
Nato står foran nye prioriteringer i tiden som kommer. Med økt terrorisme og Russlands aggressivitet i Ukraina, betyr det at Nato har måttet tenke annerledes, deriblant for å nå Natos styrkemål.
Et av målene mot en sterkere allianse er derfor å øke Nato-styrkene til 300.000 soldater totalt, det er tenkt at disse skal kunne mobiliseres og rykke ut på kort varsel.
Kristoffersen forklarer at det stilles krav til at hvert enkelt land må kunne stille med styrker innen rask, middels- og lang klartid.
Andre sentrale temaer for helgens møte er forsvarsindustri, luftvern, ammunisjon og våpensystemer.
Nordisk samarbeid
Under Nato-toppmøtet i Vilnius i juli, ble det vedtatt at en ny styrkekommando skal opprettes i Norfolk, Virginia, USA, og sidestilles med styrkekommandoene i Brunssum i Nederland og Napoli i Italia. Norge flyttes fra Brunssum, der de er i dag, til den nye styrkekommandoen i Norfolk.
Norfolk skal ha ansvaret for nordområdene og Atlanterhavet, Brunssum, Sentral-Europa og Baltikum og Napoli, Middelhavet og Svartehavet.
– Utfordringen nå er at Norfolk ikke er klart ennå, så det kommer til å bli et tema under møtet, på hvor raskt hvert land kan bidra til oppbyggingen, sier Kristoffersen.
Ifølge forsvarssjefen er målsettingen at den Norfolk skal være fullt operativt innen 2025, og at alle de fem nordiske landene skal tilhøre den samme styrkekommandoen i Norfolk.
Veien videre
– Når Sverige får godkjent sitt Nato-medlemskap, forhåpentligvis i løpet av høsten, så vil det være enda en milepæl som gjør at vi kan komme oss enda raskere fremover, sier Kristoffersen.
Han legger til at jo fortere Sverige blir medlem, jo lettere er det å fordele det antallet personell som trengs hvor.
– Norfolk har en beskrivelse av hvor mange folk de trenger for å være fullt operative. Formelt må vi vente på at Sverige blir Nato-medlem, vi kan ikke begynne å bemanne på vegne av dem, forklarer Kristoffersen.
– Fremtiden er ikke lenger de store hovedkvarterene. Fremtiden er nettverk, og da må vi koble sammen det vi har.