Nyheter

SMELL: Forsvarsminister Trine Bramsen informerte onsdag om budsjettsprekk for det danske Forsvaret.
SMELL: Forsvarsminister Trine Bramsen informerte onsdag om budsjettsprekk for det danske Forsvaret.

Milliardsprekk for det danske forsvaret

Det danske forsvaret forventer et driftsunderskudd på nesten 1,4 milliarder norske kroner de neste to årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag informerte det danske forsvarsdepartementet om en «ubalanse» i budsjettet for de neste to årene. De forventede driftsutgiftene for 2022 og 2023 består av en milliard danske kroner, nesten 1,4 milliarder norske kroner, mer enn de budsjetterte utgiftene for samme periode. Det skriver Forsvarsministeriet, Danmarks forsvarsdepartement, på sine nettsider.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Akkurat nå er erfaringen mange steder i Forsvaret at det er vanskelig å få endene til å møtes, grunnet stadig flere arbeidsoppgaver. Vi adresserer problemet nå, fordi det ville vært uansvarlig å la det fortsette i de kommende årene, skriver forsvarsminister Trine Bramsen i en uttalelse.

Det skal være særlig kategorien «materiell og IT» som sørger for milliardsprekken.

Les også: – Det danske forsvaret anno 2020 har det ikke så bra, skriver journalist og forfatter Odd Inge Skjævesland.

Situasjonen er «dypt utilfredstillende og dypt beklagelig», mener Troels Lund Poulsen, Venstres finanspolitiske talsmann. Det skriver nettstedet Krigeren.dk.

Statsråden kan ikke gi svar på hvorfor det ikke er kontroll på driftsutgiftene. Og hun kan ikke forklare hvorfor hun ikke har grepet inn tidligere, sier Poulsen.

– Når vi inngår en avtale i Folketinget (Danmarks parlament journ, anm.) og den ikke blir fulgt, da er den jo ikke verdt noen ting. Og derfor har vi heller ingen tillit til Bramsen.

I Danmark styres militærets utvikling og drift blant annet av såkalte «forsvarsforlik». Det er politiske avtaler som setter rammer for forsvarets budsjett, utvikling og beredskap, slik som statsbudsjettet og langtidsplanen for det norske forsvaret.

Powered by Labrador CMS