Nyheter
Cyber-utdanningen roper etter søkere
Skolene skal øke antall studenter, men Cyberingeniørskolen trenger flere søkere for å få dette til.
I langtidsplanen står det at antall studieplasser til Forsvarets høgskole (FHS) skal øke antall studieplasser fra 250 til 500 sier kommunikasjonssjef Endre Nedberg.
– Det skal dobles, og det skal være sånn i en periode før det skal senkes litt på slutten av langtidsplanen, sier Nedberg
I 2024 var det 3030 søkere til rundt 300 skoleplasser. Økningen er ikke urealistisk hvis man ser på søkertallene i stort, men det er en stor skjevfordeling om tallene brytes ned på hver skole.
– De tradisjonelle skolene, som Krigsskolen, har alltid bra med søkere, men ingeniørutdanningene, der det er krav med realfagskompetanse, er litt mer utfordrende. Vi fyller allikevel opp kvotene, sier Nedberg.
Dette stemmer ikke fullstendig. Antall skoleplasser til disposisjon for Cyberingeniørskolen i 2024 var 45, men det var kun 44 av plassene som ble fylt.
– Selv om vi hadde 45 plasser, var det 44 kvalifiserte som ble tatt opp etter FOS, sier skolesjef for Cyberingeniørskolen ved Forsvarets høgskole Ranie Elisabeth Tomter.
Skolesjefen mener at utdanningen ved Cyberingeniørskolen er en av de beste i landet, men at flere aktuelle søkere ikke har fått dette med seg.
Studiet konkurrerer med skoler som NTNU og kan miste flere søkere til studiene som ikke krever tre pliktår etter endt utdannelse. Dette mener Tomter er på grunn av at de ikke forstår at disse pliktårene er en relevant betalt praksis.
– Det er jo en gyllen mulighet for å få praktisert det man brukte de tre studieårene for å lære seg, sier Tomter.
Hun mener at grunnen til at de ikke har fått nok søkere til å fylle opp plassene er fordi de ikke har god nok synlighet. De har derfor brukt ressurser for å ansette noen som kan gi de bedre synlighet i mediene.