Nyheter

KUTT: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier det kommer til å bli færre øvelser og tid til trening som følge av budsjettkuttet i Cyberforsvaret, men han mener den digitale sikkerheten er god nok i 2022.

Cyberforsvaret får 200 millioner mindre å rutte med

Budsjettet til enheten som skal beskytte Forsvarets IKT-systemer mot digitale trusler fra militære og sivile aktører, blir kuttet med 10 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I statsbudsjettet for 2022 ble bevilgningen til Cyberforsvaretredusert med 110 millioner kroner sammenlignet med året før. Nye kutt innad i Forsvaret gir ytterligere 90 millioner mindre til enheten, skriver NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det vil bli mindre aktivitet når vi kutter i budsjettene. Det vil bli mindre øvelser, tid til trening, og det vil merkes der pengene går til personell, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til kanalen.

Med Russlands invasjon av Ukraina som bakteppe, ser seniorforsker Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) en økt risiko for digitale angrep fra Russland. Norge og andre vestlige land er utsatt, mener han.

– Vi har innført sanksjoner og mottiltak. Den måten Russland ofte svarer på er med ikke-militære midler, som cyberangrep, sier Friis.

Forsvarssjefen mener den digitale sikkerheten for Cyberforsvaret er god nok i år.

– Men jeg kommer alltid til å ønske meg mer penger. Vi ser også nå konkret på om vi kan forsere noen av investeringene for å være enda bedre rustet mot cyberangrep som kan komme, sier Kristoffersen.

Powered by Labrador CMS