Nyheter

MEST POPULÆR: Studium i ledelse og landmakt er populært blant søkerne. Avbildet er hovedlærer i ledelse ved Krigsskolen, major Johannes Kibsgaard. Kadetter og veiledere i bakgrunnen, under en øvelse i september 2021.

3140 personer har søkt utdanning i Forsvaret

Disse har søkt på fagutdanning som Cybertekniker og diverse bachelor-programmer ved Forsvarets høgskole. Et studium ved Krigsskolen stikker seg ut som det mest populære.

Publisert Sist oppdatert

3140 personer rakk å søke høyere utdanning i Forsvaret før fristen gikk ut den 15. april. Av disse er 1032 av søkerne kvinner. Det gir en total kvinneandel på 33 prosent. Søkerne er fordelt over 12 studieretninger.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det mest populære studiumet er Krigsskolens bachelorprogram i ledelse og landmakt, med 894 søkere. Av disse er 31 prosent, 273 søkere, kvinner.

– Utvikling av praktisk militært lederskap er sentralt i studiet og det legges vekt på egen og andres lederutvikling gjennom gruppearbeid og gruppeprosesser, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Les også: I 2021 hadde Forsvarets høgskoleutdanninger 3700 søkere.

Språk og etterretning populært

Språk- og etterretningskolens bachelorprogram i russisk språk og etterretning, som Forsvaret selv beskriver som «svært krevende», har 522 søkere, mens Sjøkrigsskolens bachelor i ledelse, sjømakt og navigasjon er det tredje mest populære med 402 søkere.

Bachelorprogrammet for ledelse, militærmakt og sikkerhetsoperasjoner er studiumet med færrest søkere, med 30 søkere. Av disse er 10 kvinner.

Utdanningen er ment for personell som har tidligere spesialistkompetanse fra Forsvaret, for eksempel marine- eller kystjegere, minedykkere eller spesialbåtoperatører, som ønsker en lengre karriere innenfor Forsvaret.

Lavest kvinneandel

Ledelse, militærmakt og sikkerhetsoperasjoner er altså ett av få studiumer ved Forsvarets høgskole som krever at søkeren har tjeneste fra før.

Også fagutdanningen som cybertekniker ved Cyberforsvarets våpenskole – som for øvrig har 186 søkere – krever tidligere tjeneste, da et av opptakskravene er at du må ha fullført førstegangstjenesten innen starten av utdanningen.

Studieretningen med lavest kvinneandel er Sjøkrigsskolens bachelorgrad i militære studier med fordypning i ledelse og maskinfag. Her er kun fem av 43 søkere kvinner, som gir en kvinneandel på 12 prosent.

Les også: Kadett fikk fordømme Russland under FN-møte.

Powered by Labrador CMS