Nyheter
Ni av ti jobber fremdeles i Forsvaret etter utdanningen: – Det er moro
– Slike tall tipper jeg Forsvaret ikke har sett tidligere, sier sjef ved Cyberforsvarets spesialistskole, kommandérsersjant Kjetil Røstad.
Over 90 prosent av uteksaminerte cyberteknikere jobber fortsatt i Forsvaret etter endt utdanning. Det skriver Forsvaret i en pressemelding.
Den ettårige utdanningen foregår på Jørstadmoen og ble startet opp i 2018.
– Det er moro å se hvordan avdelingene har tatt imot våre cyberteknikere, og hvordan de har klart å beholde folkene og kompetansen, sier sjef ved Cyberforsvarets spesialistskole, kommandérsersjant Kjetil Røstad.
Cyberteknikerutdanningen har vist seg svært treffsikker med tanke på Forsvarets behov for avansert cyberkompetanse.
Av de 173 som har fullført utdanningen, er 159 fortsatt i jobb i Forsvaret. Dette utgjør over 90 prosent.
– Det er nesten litt «smittsomt» å motta en cybertekniker. Flere og flere av Forsvarets avdelinger oppdager kompetansen de besitter etter den intensive utdanningen. Det innmeldte behovet vokser derfor år etter år.
– Per dags dato klarer vi faktisk ikke å utdanne nok folk i forhold til det som er ønsket av avdelingene, forteller Røstad.
I utgangspunktet utdannet skolen ett kull i året, men etterspørselen etter cyberteknikere var så stor at de i 2023 gjennomførte sitt første vinteropptak.
Våren 2022 var ble det nemlig meldt inn behov for mer enn 70 cyberteknikere, mens bare 27 kvalifiserte elever fikk skoleplass. Siden 2023 har to kull blitt uteksaminert hvert år.
Cyberteknikerne spiller en viktig rolle i ulike deler av Forsvaret. Blant annet drifter og beskytter de Forsvarets data- og kommunikasjonssystemer.