Meninger
– Cyberforsvaret er viktigere enn noen gang
Vi er helt avhengig av at sivil og militær etterretningstjeneste fungerer, skriver Harald Alfsen.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Regjeringen hevdet nylig at russerne har snoket i epostene til stortingsrepresentantene. I det politiske spillet «Maktbalansen» har regjeringen nå sendt en klar melding til Russland; ikke tull med oss.
Det står neppe mye i diplomathåndboken om å navngi utenlandske spioner, ei heller de fire som nå er uønsket til landet. Desto tøffere av regjeringen å gå så langt.
Det betyr at, tross bruk av nettleseren Tor, «Det mørke nettet» og tilsvarende, kan man aldri være sikker på at sporene er slettet. Regjeringen vil selvsagt aldri fortelle hvordan de fant det ut. Det er heller ikke nødvendig.
Les også: Russland-forsker: Oppsiktsvekkende at UD går ut med slike konklusjoner
Beskjeden er mottatt.
Må prioritere
Som innkjøpsrådgiver for mange offentlige virksomheter, ser jeg hele tiden politikere som må gjøre vanskelig avveininger. Er politi viktigere enn helse?, er utdanning og barn viktigere enn Forsvaret?.
Siden spillet «maktbalansen» er nødt til å spilles, må alle land tilpasse seg. Vi er helt avhengig av at sivil og militær etterretningstjeneste fungerer.
Bevilgninger til Cyberforsvaret virker viktigere enn noen gang. De både utdanner militære datateknikere, og ikke minst har ansvar for å hindre og stoppe inntrengning i Forsvarets IKT- og sambandssystemer.
Til data-spesialistene som fant sporene i snøen og sporet dem tilbake til kilden; vi takker dere. Demokratiet er avhengig av dere. Og verden er avhengig av demokratiet for å oppnå fred og stabilitet.