Nyheter:

Dette illustrasjonsfotoet viser en israelsk elev som får oppfølging i hvordan et nettverk som er blitt hacket skal undersøkes.

Avis: Flere nasjoner ønsker ny cyber-gruppe i FN

Et av formålene er en plattform for å diskutere hvordan man skal respondere på cyber-angrep der stater har en finger med i spillet.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flere europeiske diplomater som melder ønske om gruppen, skriver The Wall Street Journal. De vil ha en gruppe som både skal ta stilling til hvordan FN skal respondere på cyber-angrep der stater er involvert, og i tillegg samarbeide med selskaper om hvordan utvikle sikker teknologi, skriver avisen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Frankrike står i spissen for forslaget. Den nye gruppen skal erstatte flere prosjekter knyttet til cyberdomenet, som etter planen skal avsluttes i år.

Solar Winds-angrepet har understreket behovet

Storskala-angrep slik Solar Winds-angrepet som i fjor rammet en rekke selskaper og deler av statsforvaltningen i flere land, har markert behovet for en slik gruppe, mener diplomatene.

Forsvarets forum har tidligere skrevet om hackerangrepet, som har skjedd ved at hackere har plantet skadevare i en programvare fra det amerikanske selskapet Solar Winds. Selskapet opplyser at 18.000 av deres kunder har lastet ned de aktuelle oppdateringene, som gjør det mulig for hackerne å få tilgang til systemene.

NSM og en sikkerhetsekspert har tidligere bekreftet overfor digi.no at et titalls virksomheter i Norge er berørt av SolarWinds-angrepet, deriblant noen definert som kritisk infrastruktur.

Etterretningssjef Nils Andreas Stensønes nevnte også Solar Winds-angrepet da han mandag presenterte Etterretningstjenestens åpne trusselvurdering:

– Det siste halvåret har vi fått to påminnelser om etterretningstrusselen: Utnyttelsen av programvare fra Solar Winds har rammet myndighetsorganer og private virksomheter over hele verden og kompromitteringen er omfattende. En annen nettverksoperasjon rammet Stortinget, vår viktigste demokratiske institusjon, sa Stenønes.

The Wall Street Journal skriver at angrep slik som Solar Winds-angrepet har understreket behovet for mer samarbeid på cyber-feltet.

Diskusjon om tydeligere konsekvenser

Avisen skriver at det i de siste årene er kommet tydeligere meldinger fra ulike land om at cyberangrep må få tydeligere konsekvenser.

Utvisning av diplomater eller å ilegge økonomiske sanksjoner kan være aktuelt ved cyberangrep der stater har en finger med i spillet, sa rådgiveren til den australske ambassadøren for cybersaker, Johanna Weaver under et nettmøte i regi av den estlandske regjeringen tirsdag.

– Vi må se forbi tanken om at å identifisere og henge ut er en tilstrekkelig respons, sa hun.

Flere andre stater har ytret at den angrepne stat bør kunne, om nødvendig, handle mot staten som står bak.

Powered by Labrador CMS