Nyheter
NYTTE OG RISIKO: Amerikanske myndigheter ønsker å svarteliste den kinesiske droneprodusenten DJI av hensyn til nasjonal sikkerhet. Også Forsvaret og politiet i Norge benytter droner fra DJI, som er verdens største droneprodusent. På bildet er daværende justisminister Monica Mæland og politidirektør Marie Benedicte Bjørnland på en demonstrasjon av politiets drone i Oslo.
Foto: Heiko Junge, NTB
Amerikansk myndighetsorgan om DJI-droner: «Potensiell nasjonal sikkerhetstrussel»
Det kinesiske selskapet DJI lager droner som blir omtalt som «Huawei med vinger» av Federal Communications Commission (FCC). Nå ønsker det amerikanske myndighetsorganet å svarteliste droneprodusenten.
Det amerikanske føderale forvaltningsorganet «Federal Communications Commission» (FCC) advarer om at den dronene fra DJI utgjør en sikkerhetstrussel, ifølge en pressemelding.
Saken er omtalt av en rekke internasjonale medier, som nyhetsbyrået Reuters og Newsweek.
Den kinesiske droneprodusenten står bak noen av de mest populære dronene og er verdens største droneprodusent. I USA har selskapet en markedsandel på over 50 prosent, ifølge FCC.
Les også: – Styr unna kinesiske Huawei i utbyggingen av 5G-nettet
Nå ønsker FCC at DJI skal bli svartelistet på grunn av sikkerhetstrusselen etaten mener de utgjør.
– DJI-droner og overvåkningsteknologien i disse samler inn enorme mengder data. Det er alt fra høyoppløselige bilder av kritisk infrastruktur, ansiktsgjenkjenning og sensorer som kan måle kroppstemperatur og hjerterytme, uttaler kommisjonær Brendan Carr i FCC.
«Enorme mengder data»
– Sikkerhetsanalytikere har påvist at DJIs programvareapplikasjoner samler store mengder personlig informasjon fra brukernes smarttelefoner, som kan bli utnyttet av Beijing, ifølge Carr, som er republikaner og ble utnevnt til stillingen av tidligere president Donald Trump i 2017.
Han påpeker at DJIs «innsamling av enorme mengder sensitive data» er spesielt problematisk med tanke på at Kinas etterretningslover gir landets myndigheter makt til å presse DJI til å bistå i etterretningsoperasjoner. I tillegg skal DJI ha spilt en rolle i kinesiske myndigheters undertrykkelse av uighurene i Xinjiang-provinsen, ifølge FCC-kommisjonæren.
– Potensiell nasjonal sikkerhetstrussel
– Legg sammen dette med den omfattende bruken av DJI-droner av forskjellige sikkerhets- og politimyndigheter både på lokalt og delstatsnivå, samt rapporter om at amerikanske Secret Service og FBI nylig kjøpte inn DJI-droner, så er nødvendigheten for rask handling mot den potensielle nasjonale sikkerhetstrusselen tydelig, sier Carr og fortsetter:
– Vi trenger ikke en luftbåren versjon av Huawei.
Havnet på svartelisten
Carr påpeker også at amerikanske etterretningstjenester allerede i 2017 advarte om at DJI kan utgjøre en sikkerhetstrussel på grunn av mengden sensitiv informasjon som samles inn, og risikoen for at kinesiske statlige aktører kan få tilgang til dataene.
Kongressen forbød det amerikanske forsvarsdepartementet å kjøpe inn og bruke DJI-droner i 2019, mens innenriksdepartementet satte en flåte med DJI-droner på bakken i 2020.
Carr ønsker nå at DJI skal føres opp på listen over produsenter av produkter som det er forbudt å bruke offentlige midler på.
Tidligere har blant andre den kinesiske mobilgiganten Huawei, elektronikkselskapet ZTE, og selskapene Hytera, Dahua og Hikvision havnet på listen.
DJI: Våre droner er sikre
DJI tilbakeviser påstandene fra det amerikanske myndighetsorganet, og sier selskapets droner er sikre for kritiske og sensitive operasjoner, ifølge en uttalelse til Newsweek.
– Våre systemer er designet slik at brukerne aldri trenger å dele bilder, videoer eller flygelogger med noen, inkluder DJI. Datasikkerhetsarkitekturen som beskytter denne informasjonen har gjentatte ganger blitt validert av amerikanske myndighetsorganer, såvel som respekterte private cybersikkerhetsanalytikere, heter det i uttalelsen fra DJI.