Nyheter:

PROTEST: Bogota, Colombia, Onsdag , Mai 5, 2021.

Nye protester i Colombia

Regjeringen legger skylda for protestene på væpnede gjenger, inkludert narkosmuglere, utbrytere fra FARC-geriljaen og medlemmer av ELN-geriljaen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tusener av demonstranter fylte gatene i Colombias byer onsdag for åttende dag på rad i nye demonstrasjoner mot landets president Ivan Duque.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Studenter, fagforeninger, urfolksgrupper og andre grupperinger møttes til nye protester både i hovedstaden Bogotá, Medellín og Cali.

Demonstrantene protesterer mot regjeringens helse- og utdanningspolitikk, i tillegg til de voldelige metodene politiet har brukt mot dem.

Ifølge offisielle tall er 24 mennesker drept og over 800 skadd i demonstrasjonene hittil. I tillegg er 89 personer meldt savnet.

Men tallene varierer, og organisasjonen Temblores melder at 21 mennesker har mistet livet. Reportere uten grenser sier at 76 journalister er blitt overfalt, hvorav ti er skadd av politiet.

Samtaler med regjeringen

Onsdag var det protester en rekke steder rundt om i Bogotá, samt i landets nest største by Medellín, hvor 8.000 mennesker samlet seg.

Demonstrasjonene har stort sett vært fredelige, men i noen byer har situasjonen utartet i voldelig retning.

Les også: FN fordømmer overdreven maktbruk mot demonstranter i Colombia

Presidentens rådgiver Miguel Ceballos sier at regjeringen skal møte representanter for demonstrantene i neste uke. Samtidig ber landets øverste domstoler om at enhver samtale må omfatte alle parter, både deltakere i fredelige demonstrasjoner og de som har bidratt til sosial uro.

Økonomisk krise

Protestene startet 28. april mot et omstridt forslag til skattereform, som siden er trukket tilbake. Tirsdag protesterte både FN, EU og USA mot sikkerhetsstyrkene for overdreven maktbruk.

Regjeringen legger skylda for protestene på væpnede gjenger, inkludert narkosmuglere, utbrytere fra FARC-geriljaen og medlemmer av ELN-geriljaen.

Men protestene oppsto i en tid da mange colombianere er hardt rammet av økonomisk krise i forbindelse med koronapandemien. I fjor krympet BNP med 6,8 prosent, og arbeidsløsheten var på 16,8 prosent i mars.

Les også: Styrkesjefen i Kabul: – Det er ingen som går rundt her og er bekymret

Powered by Labrador CMS