Cold Response: Lagene må omorganiseres etter Finland-exit

De to fiktive partene i krigsspillet Cold Response må endres for å ivareta treningsutbyttet.

​– Vi må omorganisere landstyrkene sør og nord, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum. 

Søndag kom meldingen om at de 400 finske soldatene som skulle være med på øvelsen, ikke kommer likevel. På egne nettsider skriver det finske forsvaret at deltakelsen er kansellert på grunn av koronasituasjonen. 

Skulle komme til norge i dag

Personellet fra Finland som skulle delta kommer fra to ulike brigader. Det inkluderte en mekanisert styrke. 

– Vi beregnet dem inn over Helligskogen klokken ni i dag, sier Moen. 

Cold Response for landstyrkenes del går ut på et krigsspill der de er delt i motpartene sør og nord. Sør starter ved Bjerknes og skal forsøke å slå nord tilbake nordover. Øvelsen er planlagt å avsluttes litt nord for Bardufoss. 

Mellom 15.000 og 16.000 deltakere skulle etter planen være med i vinterøvelsen. Nå som de 400 soldatene fra Finland, samt personellet som sitter isolert på Skjold ikke kan delta, er Forsvaret nødt til å gjøre noen forandringer. 

– Vi må omorganisere slik av partene blir jevnbyrdige og får maksimalt treningsutbytte av øvelsen, sier Moen. 

Ingeniørbataljonens oppgaver er ivaretatt

Det samme sier oberstløytnant Per Espen Strande, kommunikasjonssjef i Hæren. 

– Vi jobber med å tilpasse øvelsen slik at de taktiske avdelingene når sine treningsmål. 

– Ingeniørbatajonen har som regel en del arbeid i forkant av øvelser med å forberede områdene det skal øves i. Hvordan er det ivaretatt nå?

– Det er blitt løst av støtteavdelinger og personell fra Ingeniørbataljonen. Det er ikke alle i Ingeniørbataljonen som sitter i karantene, så de oppgavene er ivaretatt.

Det var torsdag i forrige uke at en soldat på Skjold i Indre Troms ble testet for koronaviruset. Da prøven kom tilbake positiv, ble garnisonen stengt ned

– Litt avhengig av prøvesvarene vi venter på, vurderer vi å justere kantantene, så de som ikke har hatt nærkontakt med smittede kan være med på øvelsen, men det er helt avhengig av svarene. Vi jobber med dette hele tiden, sier Strande.

På innsiden av stengte Skjold leir: Tider for spising, dusjing og klesvask