Nyheter:
Simen Alexander Strømstad, bataljonstillitsvalgt for Ingeniørbataljonen, fremst til høyre forteller at de lærer hverandre å kjenne - på godt og vondt. Foto: Privat\n
De er seks på rommet, og ser bare hverandre
Bli med inn i nedstengte Skjold leir, hvor over 800 personer sitter isolert.
Fredag stengte Skjold leir i Indre Troms som følge av at én testet positivt for koronavisruset.
– Jeg må ringe deg opp igjen, vi har romvise spisetider og da må jeg gå når jeg har muligheten. Det er for å skjerme rommene fra hverandre, sier Simen Alexander Strømstad, bataljonstillitsvalgt i Ingeniørbataljonen til Forsvarets forum lørdag kveld.
Han er én av de drøyt 850 personene som sitter isolert inne på Skjold leir i Indre Troms etter at det ble påvist koronavirus hos en soldat.
Da ble 20 personer som hadde hatt kontakt med den syke soldaten testet. Prøvene fredag ga ikke et konkluderende svar, og de vil bli testet igjen til uken, skriver Hæren i en pressemelding. I tillegg er det tatt prøve av ytterligere en person. Prøvesvaret er ikke klart.
Les også: En person er testet for koronavirus og 150 er i karantene på Sessvollmoen.
Holder motet oppe
Etter en halvtimes tid ringer Strømstad opp igjen fra rommet på Skjold.
– Hvordan har dere det?
– Vi har det greit. Holder motet oppe. Finner på ting, er sosiale, blir godt kjent, spiller kortspill og TV-spill. Vi har utetider og da har vi hatt snøballkrig, forteller han.
– Vi har tider vi spiser, tider vi dusjer, tider vi vasker klær. All honnør til ledelsen som har satt opp dette på så kort tid.
De er seks på rommet, og ser bare hverandre nå som de sitter i karantene. Noen av dem hadde innrykk i august, andre kom i januar.
– Har tid til å bli godt kjent – på godt og vondt. Det er bare kreativiteten som stopper oss, sier Strømstad, og legger til:
– Jeg tror det er de færreste som har sittet i en sånn situasjon tidligere. Det er en øvelse det også, slår han fast.
Strømstad og de andre som sitter i den avstengte militærleiren skal sitte i karantene i 14 dager, skriver Forsvaret på sine nettsider. De får ikke forlate rommene sine eller boligen sin. Blant de isolerte er også tyske og nederlandske soldater som skulle delta på den store vinterøvelsen Cold Response, som begynner neste uke.
Det er iverksatt strenge retningslinjer for hvem som får gå inn og ut av leiren.
– Det er ikke sånn at vi legger oss ned og syns synd på oss selv. Vi er alle sunne og friske ungdommer. Vi forstår de tiltakene Forsvaret gjør. Vi må bidra til å hindre at smitte spres. Vi må spille på lag, sier han.
I andre deler av Hæren er det også innført tiltak for å unngå smittespredning, i tråd med retningslinjer Forsvarets sanitet og Forsvarsstaben har sendt ut til alle ansatte. Deriblant har måltidene blitt servert i ferdige matpakker eller blitt øst opp til personellet i stedet for at alle forsyner seg selv.
– Vi gjør dette for å opprettholde best mulig operativ evne for det samfunnsoppdraget vi har. Dessuten vil vi ha flest mulig ut på øvelse neste uke og Forsvaret skal ikke bidra til å spre smitte i samfunnet, sier kommunikasjonssjef i Hæren, oberstløytnant Per Espen Strande til Forsvarets forum.
Vinterøvelse på trappene
Forsvaret opplyser at de i samarbeid med sivile helsemyndigheter har truffet en rekke tiltak knyttet til Cold Response for å hindre smittespredning av koronaviruset. Det var planlagt at mellom 15.000 og 16.000 skulle delta på den flernasjonale øvelsen. Blant annet er den såkalte «DV-dagen», der viktige personer får en demonstrasjon av militære kapasiteter, avlyst.
Det er besluttet at selve øvelsen skal gå sin gang, selv om den blir noe annerledes enn planlagt.
– Det har blitt vurdert at det for å unngå smitte er bedre at soldatene trener ute i felt enn at de blir sendt hjem via fly og annen offentlig transport, skriver Forsvaret i en pressemelding.
Ivar Moen, pressetalsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, sier at de avventer svar på prøvene som er tatt og gjør løpende vurderinger basert på prøvesvarene om hvilke konsekvenser det får for Forsvarets personell.
– Det er aktivitet i øvingsområdet. Det er materiell som kommer inn og som skal fraktes inn i øvingsområdet, sier Moen.