Nyheter

HELSESPEKULASJONER: Den russiske presidenten Vladimir Putins helse har vært gjenstand for omfattende spekulasjoner. Bildet er fra april 2022.

CIA: Ingen bevis for at Putins helse er dårlig

Det foreligger ikke etterretningsinformasjon som tilsier at Russlands president Vladimir Putin er ustabil eller sliter med helsa, ifølge CIA-topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er mange rykter om president Putins helse, men ut fra det vi ser er han frisk, sa sjefen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, William Burns under Aspen Security Forum denne uken. Det melder BBC.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det har over tid florert spekulasjoner om den russiske presidentens helse. Noen av spekulasjonene innebærer at 69-åringen er syk og har kreft.

HOLDER SEG FAST I BORDET: Det ble stilt spørsmål ved Vladimir Putin helse etter at dette bildet, fra et møte med forsvarsminister Sergei Shoigu i Kreml i Moskva i april 2022, ble offentliggjort. Blant annet fordi det ser ut som han tilsynelatende tviholder i bordplaten.

Burns har tidligere vært USAs ambassadør i Russland. Han forteller at han har forholdt seg til og observert den russiske presidenten i mer enn to tiår. Under sikkerhetsforumet i Aspen spøkte han om at Putin «er altfor for frisk». Med glimt i øyet la han til at det ikke var en formell etterretningsvurdering fra CIA.

Hoster under pressekonferanse

Kreml avviser ryktene og omtaler spekulasjonene som «ingenting annet enn fake news».

Men under Putins tur til Iran denne uka, publiserte det statlige russiske nyhetsbyrået TASS en video av presidenten som hoster under en pressekonferanse.

Les også: Russisk avhopper advarer Europa – sier Putin må slås på slagmarken i Ukraina

I videoen beklaget presidenten hostingen, og forklarte at det var 40 varmegrader i Teheran dagen før, som førte til at han tilbringe tid ved klimaanlegget for å kjøle seg ned.

Putins talsmann, Dmitrij Peskovn sier til journalistene TASS at Putins helse er god, og at alt er bra.

– I løpet av de siste månedene har ukrainske, amerikanske og britiske såkalte «informasjonsspesialister» kastet rundt ulike forfalskninger om presidentens helse. Men det er ikke annet enn forfalskninger, sa Peskov til TASS.

Ingen bevis

Også Storbritannias forsvarssjef Tony Radakin avviser spekulasjonene om at Russlands president Vladimir Putin har dårlig helse, melder NTB.

– Noen av kommentarene om at han er syk tror jeg er ønsketenkning, sa Radakin om den russiske presidenten i et intervju med BBC søndag.

Les også: Putin har falt for eget grep

Putin blir 70 år i oktober, som er den gjennomsnittlige levealderen blant russiske menn, sa NUPI-forsker Jakub Godzimirski i et intervju med TV 2 tidligere i sommer. NUPI-forskeren tror det kan være grunnen til at folk tror han syk.

– Men det er ingen håndfaste bevis for det, sier Godzimirski, sier han til TV2

Han legger til at han ikke tror at offentligheten får vite det, dersom presidenten faktisk er syk.

– Det med helsen er en av de best bevarte hemmelighetene i Russland, og for så vidt andre steder. Man vet ikke så mye om helsetilstanden til andre statsledere heller, det er personlig og privat informasjon, sier han.

Powered by Labrador CMS