Nyheter

GRENSEOVERGANG: Militære styrker skal lettere kunne passere landgrenser i Europa. forsvarsminister Odd Roger Enoksen sier Norge skal ha kontroll over hvem som får komme inn i landet. Her fra grenseovergangen ved Svinesund i mars 2020.

Spenningen øker i Europa:
Grensepassering forenkles for norske styrker

Vestlige allierte ønsker mer «militær mobilitet». Nå er Norge, sammen med USA og Canada, blitt med i prosjektet som skal gjøre det enklere for militære styrker å krysse grenser i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med USA og Canada fikk Norge full deltagelse i prosjektet Permanent Structured Cooperation (Pesco) mandag 14. desember.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har aktualisert behovet for forbedringer i evnen til militær mobilitet, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp), ifølge regjeringens nettsider.

– En av de største utfordringene med dagens system har vært prosedyrene for klarering av militære styrker som passerer grensene i Europa, som preges av store nasjonale variasjoner.

Han legger til at prosjektet har som mål å øke både norsk og europeisk sikkerhet og Norges forhold til Nato og andre allierte i Europa.

Enoksen påpeker også at det fortsatt blir opp til hvert enkelt land å bestemme hvilke styrker som får passere inn på territoriet.

– Deltakelsen ivaretar hensynet til nasjonal suverenitet, og det vil fortsatt være opp til norske myndigheter om utenlandske styrker skal gis adgang til norsk territorium.

Pesco-prosjektet ble lansert i 2017. I mai i år vedtok EUs utenriksministre at Norge, USA og Canada også får delta som tredjepartsland.

Powered by Labrador CMS