Nyheter

Explosive Ordnance Disposal trener i Svartehavet under øvelsen Sea Breeze 2024.
EOD: Amerikanske mineryddere trente i Svartehavet utenfor Bulgaria under øvelsen Sea Breeze 2024 i sommer.

Over 100 miner funnet i Svartehavet

105 sjøminer har blitt oppdaget av USA i Svartehavet siden Russland invaderte Ukraina i 2022.

Publisert

Amerikanske rekognoseringsfly har sammen med allierte oppdaget over 100 miner i Svartehavet siden Russland invaderte Ukraina.

Russiske miner har hovedsaklig blitt brukt ved ukrainske havner, men de fortsetter å være en bekymring for landene som bruker Svartehavet for å frakte varer, skriver nettstedet Stars and stripes.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USA har hatt fly over Svartehavet kontinuerlig over Bulgaria og Romanias deler av havet i over ett år, sier U.S. Navys 6th Fleet.

Viseadmiral Thomas Ishee sier ingenting om hvilke fly som er brukt, men han bekrefter at de sammen med andre har funnet 105 flytende miner siden 2022.

Minene skal ha påvirket minst fem skip i samme tidsrom sier Ishee, uten å si noe om hvilke skip det gjelder eller om de har blitt skadet.

En russisk blokade har tidligere gjort at Ukraina ikke har fått eksportert korn.

En avtale kom på plass slik at Ukraina fikk frakte varer trygt gjennom en korridor i Svartehavet, men Russland trakk seg ut av avtalen i juli 2023.

Samme måned advarte USA om at Russland la sjøminer i nærheten av Ukrainas havner, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ukraina angrep dermed den russiske Svartehavsflåten med droner og missiler for å gjøre det vanskelig for Russland å opprettholde blokkaden.

I desember 2023 traff et lasteskip med et flagg fra Panama en sjømine i nærheten av Ukraina. Eksplosjonen skadet to personer om bord og skadet skipet såpass at det mistet kontrollen.

Måneden etter gikk Tyrkia, Bulgaria og Romania sammen for å rydde Svartehavet for sjøminer.

Powered by Labrador CMS