Nyheter

PÅ STORTINGET: Statsminister Jonas Gahr Støre.

Regjeringen foreslår 3,5 milliarder kroner ekstra for å styrke Forsvaret og sivil beredskap i år

Se oversikt i saken om hvordan Regjeringen vil bruke 3 milliarder ekstra på Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil be Stortinget om en ekstraordinær bevilgning på 3,5 milliarder kroner. Tre av de milliardene skal brukes på å styrke det norske Forsvaret. En halv milliard skal styrke den sivile beredskapen.

På en pressekonferanse kl 11.15 presenterte Forsvarsminister Odd Roger Enoksen hvordan pengene skal brukes på Forsvaret (se faktaboksen under).

– Tiltakene er kommet etter råd fra Forsvarsjefen, som har sett på hva vi kan gjøre på kort sikt. Vi har vurdert hva som er klokt å gjøre og hva som gir effekt, sier forsvarsministeren til Forsvarets forum etter pressekonferansen.

Aggressivt Russland

Jonas Gahr Støre presenterte sin begrunnelse for tiltaket forran Stortinget i morgentimene i dag.

– Dette er nødvendige tiltak fordi vi står overfor et mer uforutsigbart og aggressivt russisk regime, sa Støre da han redegjorde for Stortinget fredag formiddag.

Slik vil Regjeringen bruke 3 milliarder på Forsvaret

  • 800 millioner kroner til økt overvåking av norske havområder. Det betyr mer seiling med fregatter, ubåter og korvetter
  • 650 millioner til landsstyrker gjennom økt øvingsaktivitet i Heimevernet, og Hæren i Nord-Norge.
  • 1 milliard til beredskapsbeholdning, spesielt økt lager av ammunisjon, personlig utrustning og drivstofflagre.
  • 350 millioner til mottak av allierte, spesielt i Nord-Norge.
  • 200 millioner til Forsvarets evne til å motstå digitale trusler og å styrke Etterretningstjenesten.

Statsministeren trakk fram at Russland bruker omfattende militær makt mot sivile og sivil infrastruktur, og at det russiske regimet viser få tegn til å følge diplomatiske spor.

Videre la han til at Putin bruker truende retorikk overfor Nato og vestlige land og har hevet beredskapen for sine kjernevåpenstyrker.

– Det bidrar til mer usikkerhet i en allerede spent situasjon.

Mangler bemanning

Flere av tiltakene Regjeringen fremmer krever en økt belastning på Forsvarets personell. Det primært i form av økt seiling og øvingsaktivitet.

I et debattinnlegg i Forsvarets forum skriver forbundsleder i Norges offiser- og spesialistforbund, Torbjørn Bongo, at manglende bemanning er en av de største utfordringer i Forsvaret.

Les innlegget her: Vi trenger ikke å vente på nye utredninger

Odd Roger Enoksen svarer på om Forsvaret har nok bemanning til å iverksette tiltakene.

– Ja, på kort sikt har vi det. Høyere aktivitet vil føre til større belastning for personellet, og ja vi har for lite personell per idag. Derfor har Regjeringen allerede i Hurdalsplattformen sagt at vi skal styrke bemanningen mer enn det som står i Forsvarets langtisplan.

Støtte fra opposisjonen

Opposisjonen i form av både Høyre, Frp, SV og Venstre viser støtte til Regjeringens forslag.

– En tydelig økning har Høyres fulle støtte. Det er riktig og nødvendig i den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i, sa Solberg da hun fikk ordet i Stortinget.

Men selv om Venstre-leder Guri Melby støtter økningen, savner hun mer støtte til Ukraina.

– Vi vil ikke bare forsinke ukrainernes nederlag. Vi vil at Ukraina skal vinne. Og for å vinne så trenger de våpen, og de trenger dem nå, sa hun på stortinget.

– Fra statsministerens redegjørelse savner jeg klare forpliktelser om at Norge vil fortsette å støtte Ukraina, også med våpen.

Norge har så langt sendt 2000 M72 panservernraketter til Ukraina.

Sverige øker forsvarsbudsjettet

Regjeringens ønske om ekstraordinære bevilgning til forsvarsbudsjettet kommer to dager etter at Sverige varsler at de vil øke sitt forsvarsbudsjett med tre milliarder kroner i år.

Det opplyser landets forsvarsminister Peter Hultqvist til NTB.

Powered by Labrador CMS