Nyheter

HEKTISK: – Det er ikke stor forskjell på hverdag og helg, sier Louise Kathrine Dedichen om den siste tiden i Nato-hovedkvarteret.

Dedichen: – Vi har et moralsk ansvar for å støtte Ukraina

Det er hektiske dager i Natos hovedkvarter. – Vi har gått fra planverk til å være med på å iverksette tiltak, sier Norges representant i Brussel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en stor tragedie. Russland bryter nok en gang de internasjonale spillereglene og folkeretten. Situasjonen er svært alvorlig, naturligvis for det ukrainske folket, men også for hele Europa, sier viseadmiral Louise K. Dedichen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun leder den norske militærmisjonen i Brussel, Norges militære representasjon i Natos hovedkvarter. Den russiske styrkeoppbyggingen i løpet av høsten og vinteren, og Russlands invasjon av Ukraina torsdag i forrige uke, har sørget for at det er nok å gjøre for alle som jobber med forsvarsalliansen.

Les også: Serghei (18) har meldt seg frivillig for å forsvare Lviv

– Det er veldig stor forskjell fra å ha vært i møter for å jobbe med planverk til å være med på å iverksette tiltak. Det er ikke stor forskjell på hverdag og helg for oss nå, sier hun.

– Sikkerhetsgaranti

Etter at krigen startet, har en rekke land valgt å sende våpen til Ukraina. Norge bidrar med 2000 panservernvåpen av typen M72. Det er et brudd på en mangeårig norsk tradisjon om ikke å sende våpen til land i krig.

Siden 1959 har dert vært forbudt å eksportere våpen til land i krig, men regjeringen mener at dette forsendelsen er en donasjon til Ukraina, og derfor ikke rammes av loven. Flertallet på Stortinget er enig. Det er også Dedichen.

– Ukraina er ikke med i Nato, men vi har et moralsk ansvar for å støtte med det vi kan uten å utløse en større krig, sier hun.

Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit mener at den norske våpenleveransen til Ukraina gjør Norge til medkrigere. Hun sier til Dagbladet at det kan legitimere et russisk angrep mot Norge.

– Å være medlem av Nato er vår sikkerhetsgaranti, sier Dedichen.

– Historisk skifte

Ukraina er ikke et Nato-medlem, og har derfor ikke krav på beskyttelse etter alliansens artikkel 5, som sier at et angrep på ett medlem, er et angrep på alle. Men som partnernasjon, har Ukraina løpende kontakt med Nato.

Nato består av 30 land, med ulike kulturer, ulike politiske systemer og ulike sikkerhetsutfordringer. Med ulike perspektiver, er det ofte ulike prioriteringer. Derfor kan det være uenigheter mellom medlemslandene.

Les også: Ukrainsk flyelev: - Når jeg sitter i flyet er jeg helt rolig

– I denne krisen oppfatter jeg at det stor enighet. Det er et historisk skifte på det området, sier Dedichen.

– Nato står mer samlet og sterkere enn noensinne. Viljen til å støtte Ukraina er stor.

– Hvordan oppleves det å jobbe i Brussel i den situasjonen vi er i nå? Hvordan er stemningen i Nato-hovedkvarteret?

– Alle jeg har dialog med og jobber sammen med her opplever at vi har en veldig meningsfylt arbeidsplass.

I en tidlig utgave av saken ble Dedichen i overskriften sitert på å si «Flott at Norge bidrar med våpen». Det er ikke korrekt sitert.

Powered by Labrador CMS