Nyheter

FORBEDRING: Brigader Pål Eirik Berglund sier Forsvaret alltid må jobbe med å forbedre seg for å nå nullvisjonen når det kommer til MOST-saker i Forsvaret.

Brigadesjefen: – Forsvaret skal være et trygt sted å jobbe

BARDUFOSS (Forsvarets forum): Hæren jobber kontinuerlig for nulltoleranse og har satt igang konkrete tiltak som skal fortsette å forbedre forholdene og arbeidsmiljøet i Hæren, sier brigadesjef Pål Eirik Berglund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 8. mai publiserte VG en sak om Julie Sandanger (25), en soldat i Forsvaret. I saken delte hun opplevelsen hun hadde da hun tjenestegjorde i utlandet. Hennes nærmeste overordnende, en sersjant, snikfilmet henne i dusjen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sersjanten ble dømt til 90 dagers betinget fengsel og måtte betale oppreisningserstatning, men mistet ikke jobben i Forsvaret. Han ble flyttet og fikk beholde graden sin.

Nulltoleranse i Hæren

Brigadesjef Pål Eirik Berglund sier at saken om Julie Sandanger påvirker dem fordi den viser at de fremdeles må gjøre alt de kan for at Forsvaret, Hæren og i hans tilfelle, brigaden, er et trygt sted å være.

— Det er flere som nevner nulltoleranse når det kommer til seksuell trakassering og mobbing. Hva er egentlig nulltoleranse i Hæren?

— Det er et veldig godt spørsmål. For meg så betyr nulltoleranse at det ikke skal aksepteres at sånne ting foregår og at vi skal jobbe mot nullvisjonen i det. Jeg tror det viktigste for meg er at vi ikke skal akseptere noen grad av det, sier han.

Les også: Dusjsaken tas opp i Stortinget

Han sier at det betyr at sakene må tas tak i og hele at de hele tiden jobbe må jobbe for å forbedre seg.

Jeg mener at Forsvaret skal ha en høyere standard. Man skal kunne forvente mer av Forsvaret, gitt den rollen vi har i samfunnet, sier han.

Høye standarder

— Hva innebærer det å være skikket som militær leder?

— Uten å kommentere den konkrete saken, så mener jeg at hvilke krav vi stiller til soldater, befal og offiserer i det norske Forsvaret handler jo egentlig om å etterleve kjerneverdiene våre; respekt, ansvar og mot. I tillegg til alle våre lover og regler så har vi jo da noen normer som vi må etterleve og da mener jeg det betyr at vi må sette høyere standarder, sier han.

Han sier at den høye standarden kan handle om å være et eksempel til etterfølgelse og å gå foran som både soldater og medmennesker, særlig når det gjelder å ikke akseptere avvik fra de felles verdiene de har.

– Det er det jeg mener med å sette høyere standard. Det går på alt i fra hva slags omgangsform vi har, hva som er god og dårlig humor, hvordan vi behandler hverandre på alle måter egentlig, sier Berglund.

Kulturen i Forsvaret

Berglund sier at det har vært varslingssaker om mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret, men at de generelt ikke gjenspeiler organisasjonens kultur.

Les også: Forsvarssjefen: – Mobbing og trakassering er en indre fiende

— Jeg har utrolig mange flotte folk som er veldig gode eksempler på det som jeg sier om å ha en høy standard og det er en positiv kultur, en positiv ledelseskultur, men dessverre så er det ikke sånn at det gjenspeiles i hele organisasjonen og det er vi nødt til å gjøre noe med.

Tiltak mot MOST

Berglund forklarer at Hæren har satt i gang et konkret tiltak som heter «Ikke i mitt lag». Det er et program som går ut på at man setter rammene for samarbeid og omgangsform i sitt lag og bevisstgjøring rundt respekt, ansvar, mot. Det holdes også pålagte seminarer om mobbing og trakassering.

Brigadesjefen vil fremheve avdelinger som har utdeling av soldatenes RAM-pris, altså respekt, ansvar og mot. Prisen gis til de gode forbildene, sier Berglund.

Han legger til at fordi Forsvaret stadig skifter ut personell, kan man heller ikke stoppe om man får noen gode resultater, men må holde arbeidet gående.

Les også: Den indre fienden

— Kan ikke understreke det nok. Det må være sånn at Forsvaret skal være et trygt sted å jobbe og jeg aksepterer jo ikke at vi ikke er i mål med det og vi må fortsette å jobbe med det fordi det er viktig for oss, sier han.

– Det skal være sånn at når din sønn eller datter drar i Forsvaret så skal du være trygg på at det er et trygt sted å være, sier han.

Powered by Labrador CMS