Nyheter

KOSOVO: Danske soldater fra den fredsbevarende Nato-styrken i Kosovo i 2004.

Danmark sender styrker til Balkan

Den danske regjeringen har besluttet å sende ytterligere styrker til den spente situasjonen i både Kosovo og Bosnia-Hercegovina.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et dansk helikopter-bidrag blir utsendt til EU's militære operasjon Althea i Bosnia-Hercegovina. Beslutningen om å igjen sende styrker til Bosnia-Hercegovina kommer etter en forespørsel fra EU.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Danmark har etter avskaffelsen av EU-forsvarsforbeholdet en historisk mulighet for å bidra med kapasiteter innen militære EU-operasjoner. Det gjør vi nå med et helikopter-bidrag til EU's operasjon i Bosnia-Hercegovina. Med bidraget viser Danmark, at vi er klare til å ta ansvar for europeisk sikkerhet, og at Forsvarets kapasiteter er verdsatt og etterspurt. Regjeringen vurderer løpende muligheten for ytterligere bidrag til EU's oppdrag og operasjoner, sier Danmarks forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemelding.

Les også: Norge kjøper 54 tyske stridsvogner

Bekymret for situasjonen i Bosnia

I samme pressemelding sier Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, at de interne spenningene i Bosnia-Hercegovina skaper bekymring og at situasjonen kun har blitt verre etter at Russland invaderte Ukraina.

– Vårt helikopter-bidrag er et lite, men verdsatt bidrag til operasjon Althea, som viser at vi står sammen med våre europeiske partnere og fremmer fred og stabilitet i EU's nærområde.

Les mer om situasjonen i Bosnia-Hercegovina.

Heller ikke Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, la skjul på at situasjonen på Balkan følges nøye da Forsvarets forum traff ham i Brussel i januar.

– Vi fikk en orientering fra sjefen i KFOR (Kosovo Force), som sier at situasjonen er under kontroll, men at det er et potensial for at det plutselig kan bryte ut problemer i månedene fremover, sa Kristoffersen.

Kristoffersen snakket også med den albanske og den nord-makedonske forsvarssjefen, som uttrykke bekymring for Kosovo, men også for situasjonen på bakken i Bosnia-Hercegovina.

Heimevernet til Kosovo

Heimvernet i Danmark tar også over et vakt-og sikringsoppdrag i Kosovo (KFOR) de neste to årene. De overtar oppdraget for å gi hæren en avløsning etter en periode med mange krevende utenlandsoperasjoner, skriver det danske forsvarsdepartementet.

Les mer om situasjonen i Kosovo.

Det danske Heimevernet har tidligere hatt samme oppdraget i Kosovo i perioden 2011-2013.

– Heimevernet er en viktig det av det samlede danske forsvaret, og vår primæroppgave er å støtte Forsvarets oppgaver nasjonalt, men også internasjonalt der det gir mening. Heimevernets kjernekompetanse er vakthold, og derfor kan våre soldater i perioder overta bidraget i Kosovo og frigjøre Forsvarets soldater til andre oppgaver, sier sjefen for det danske Heimevernet, generalmajor Jens Garly i en pressmelding.

Til Forsvarets forum sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen tidligere i år at det er en politisk beslutning om norske styrker skal sendes til Kosovo, men at det er et ønske om at Nato skal fortsette sin tilstedeværelse og at det mest sannsynlig vil være internasjonale styrker i landet i lang tid fremover.

Powered by Labrador CMS