Kultur:
Favorittserien til Frode Kristoffersen foregår i Paris
Nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker (FS) forteller om sin seriefavoritt og viser frem bokhylla si.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mye er gradert i murbygget på Akershus festning der ledelsen og staben til Forsvarets spesialstyrker (FS) er lokalisert.
Før forsvarets forum kan besøke Frode Kristoffersens kontor må mobiltelefoner låses inn i en boks. Men brigaderens bokhylle er ikke hemmelig. Her er noen av titlene:
- John Arquilla. Bitskrieg. The New Challenge of Cyberwarfare
- Tony Insall. Secret Alliances. Special Operations and Intelligence in Norway 1940-43
- Colin Powell. My American Journey
- Henry Kissinger. Diplomacy
- John Kotter: Leading Change
Kristoffersen forteller at to av favorittbøkene hans er The Ugly American av Eugene Burdick og William J. Lederer; og Emma Sky sin selvbiografi publisert i 2015, The Unraveling: High Hopes and Missed Opportunities in Irak.
«The Unraveling oppleves nesten som en roman: En detaljert fortelling som med galgenhumor prøver å forstå alle de involverte, irakere og amerikanere, på deres egne premisser,» skrev avisen The Guardian om boken.
– En ekte page-turner
Akademiker Sky jobbet i British Council da Irak ble invadert. Etter å ha sett en annonse som søkte folk som kunne bidra i gjenoppbyggingen av landet, fikk hun en nøkkelposisjon som rådgiver for amerikanske styrker i Irak, og kom tett på mange av landets toppolitikere.
Frode Kristoffersen skrev en bokanmeldelse av The Unraveling under sin tid ved US Army War College i Pennsylvania.
Han skriver at fra USAs invasjonen av Irak i 2003 til tilbaketrekningen i 2011, gjennomgikk Irak en rekke kriser: The Unraveling skildrer hvordan disse krisene både var uforutsette og ble utilstrekkelig håndtert, noe som resulterte i at Operation Enduring Freedom mislyktes i å etablere varig stabilitet i Irak.
De tidlige feilstegene ble etterfulgt av en manglende evne til å forstå betydningen av det irakiske valget-resultatet i 2010, før USAs premature tilbaketrekning, skriver Kristoffersen.
«Disse feilgrepene skapte en dødelig cocktail som til slutt resulterte i borgerkrigen i 2014, og fremveksten av IS,» skriver Kristoffersen om boken.
Han mener at boken i tillegg å skildre tapte muligheter i Irak, er en personlig og dramatisk fortelling om både vennskap og tragedier, «en ekte page-turner.»
– Mer dialog enn action
Når det gjelder tv-serier, har Frode Kristoffersen en fransk favoritt.
– Le Bureau er min favorittserie. Fantastisk spennende selv om det er mye mer dialog enn action, sier han til Forsvarets forum.
Han minner om at den franske etterretningstjenesten, DGSE, har vært rådgivere for serieskaperne.
– Det er antagelig derfor mange av skildringene virker så realistiske. Samarbeidet mellom etterretningsagenter og spesialsoldater er enda en grunn til at serien fenger, i tillegg til at temaene IS, Iran, russisk etterretning og cybertrusler er veldig aktuelle, sier Kristoffersen, og legger til at han liker første sesong best.
Produksjonsselskapene Canal+ og TOP har gjennom fem sesonger laget totalt femti episoder av serien med originaltittel Le Bureau des Légendes. I første episode blir agent Guillaume Debailly (spilt av Mathieu Kassovitz) med kodenavn Malotru, kalt tilbake fra Syria der han har bodd i seks år under fiktiv identitet som fransklæreren Paul Lefebvre.
Men vil Guillaume helst fortsette å være Paul? Der ligger mye av spenningen i serien.
Ifølge The New Yorker lykkes serien «både som et eksemplarisk spiondrama og som en kritikk av dette: Den detonerer sjangeren fra innsiden.»
På Rotten Tomatoes har Le Bureau en publikums-score på 92 prosent. Vurderinger fra 13.000 brukere på IMBd har gitt serien totalt 8.7 av 10 mulige stjerner. Serien er solgt til over hundre land, og DGSE skal ha lovprist dens realisme.
Hemmeligheten bak realismen
Noe de fleste Le Bureau-fans kanskje ikke er klar over er at serieskaper Eric Rochant dukker opp i to episoder av femte sesong. Han har sagt i et intervju med Variety at han gjorde det litt for moro skyld, men mest av praktiske årsaker:
– Dette var scener som jeg skrev helt på tampen og jeg hadde ikke tid til å gjøre casting for rollen. Vi filmet i Kambodsja, og jeg tenkte at det ville bli komplisert å finne en egnet skuespiller som forsto rollen. Jeg var allerede der som regissør, så . . .
I et en samtale med fans (05:20, se video under) avslører Rochant metoden sin for å lage en realistisk spionserie. Han understreker at selv om DGSE ikke hadde noen rolle i manusskriving eller andre kunstneriske aspekter, hadde han og DGSE en relasjon preget av gjensidig tillit.
– Det er veldig lett å skape en slik realisme. Å være troverdig på den måten er enkelt. Men det er veldig vanskelig å gjøre det så enkelt. Hvorfor? Fordi du må være rasjonell. Når du skriver og beskriver situasjoner må du si til deg selv at jeg vil ha det akkurat som i det virkelige liv.
I februar rapporterte AFP at Hollywood-stjernen George Clooney får regi på en amerikansk remake av Le Bureau. Den nye versjonen heter The Department og skal blant annet inneholde «kompliserte karakterer som kjemper mot indre demoner».