Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
«Denne boken er til alle dere hjemme. Dere som står igjen på kaien når fartøyene kaster loss. Sjøforsvaret vet at det kreves mye av dere, alt fra de daglige gjøremålene, til spørsmålene rundt hvor den ene brikken i familiepuslespillet er.
Annonse
Vi er svært takknemlige for innsatsen dere gjør og vi erkjenner at enkelte perioder er tøffere enn andre. Håpet er at historien og illustrasjonene i «Mens jeg venter her hjemme», vil kunne lette oppgaven dere der hjemme har med å fortelle hvor den andre foresatte er.
Nok en gang tusen takk!»
Slik lyder forordet, signert sjef for Sjøforsvaret Rune Andersen og sjefsmester Arild Edinsen.
Til ettertanke
Mandag ble barneboken «Mens jeg venter hjemme», med nynorsk tittel «Medan eg venter heime», lansert på marinebasen Haakonsvern i Bergen, med boller og vafler. Sjefen for Sjøforsvaret var selv på plass for å dele ut bøker til førskolebarna i Skårungen barnehage.
Barneboken er både ment som underholdning for barn og har i tillegg et dypere budskap. Om hvordan takle følelsene rundt det at en eller begge foreldrene må være borte fra familien på grunn av jobb.
– Dette del av ivaretakelsen av familier i Sjøforsvaret, sier marineprest Turid Astrid Reksten til Forsvarets forum. Hun er en av initiativtakerne til boken og har ivret for at den også skulle trykkes i en nynorsk utgave.
– Personellet bor overalt, da er det viktig at barna og familiene kan tilbys barneboken på den målformen de er vant med til daglig.
Målgruppe militærbarn
Reksten ble inspirert av en liknende barnebok som hun fikk i hendene fra en britisk kollega i 2019. Ideen var dermed sådd om et tilsvarende prosjekt i det norske Sjøforsvaret. Oliver Berdal, tidligere sjef for Ubåtvåpenet, nå sjef for Kystvakten, tok ideen videre. Martin Krogh, til daglig skipssjersjant på minerydderen KNM Rauma, fikk utfordringen med å skrive teksten.
Han har foreløpig ikke barn selv, men sier innholdet i boken har blitt til gjennom idémyldring med blant annet barnehagen på Haakonsvern.
– De har kommet med viktige pedagogiske innspill og kan mye om temaer som barn med militære foreldre er opptatt av.
Kristin Arntzen Andersen står bak bokdesign og illustrasjoner, og eier dessuten forlaget KRA.
Hun er tidligere offiser med en hel karriere i Sjøforsvaret bak seg og er gift med en sjøoffiser, de har to døtre som i dag er voksne.
– Å utgi barnebok er en mangeårig drøm som er gått i oppfyllelse, sier Andersen, som for noen år siden tok permisjon fra Sjøforsvaret for å ta illustratørutdanning. Nå driver hun galleri midt i Bergen og stiller ut egne bilder.
Både hun og marinepresten har gitt innspill til teksten underveis, og som i alle illustrerte bøker skal bildene i seg selv fortelle mye. Reksten – som har hatt journalistpraksis i NRK – er ansvarlig for oversettelse fra bokmål til nynorsk.
Førsteopplaget av barneboken er på 600 eksemplarer. Bokmålsutgaven «Mens jeg venter hjemme» er foreløpig trykket i 500, mens nynorskversjonen «Medan eg venter heime» så langt finnes i 100 eksemplarer. Alle de tre medvirkende har jobbet med bokprosjektet ved siden av sin vanlige jobb.
Martin Krogh holdt skrivingen ganske hemmelig for kollegene om bord.
– Jeg ville se at jeg kunne dra prosjektet i havn, før jeg fortalte om det.
Han er begeistret for å endelig kunne holde boken i hendene.
– En slik bok burde jo finnes i alle forsvarsgrener. For ikke å snakke om i sivilt næringsliv, mange barn har en eller flere foreldre som er mye borte, for eksempel i oljebransjen, sier Krogh.