FOH: Rune Andersen har vært sjef for Forsvarets operative hovedkvarter. Han møter Forsvarets forum i felt på Setermoen.Foto: Robert S. Eik, Forsvarets forum
FOH-sjefen: – Ting går fort nå
SETERMOEN (Forsvarets forum): – Vi er mer årvåkne, vi oppdager mer og er mer mistenksomme, sier FOH-sjef Rune Andersen.
– Det er et sitat fra Lenin som sier «There are decades when nothing happens, and there are weeks where decades happen». Ting går fort nå, også utviklingen i Nato.
Annonse
Rune Andersen har tatt en pause fra fjellanlegget på Reitan. Under Joint Viking treffer han kollegaer fra andre Nato-land og norske soldater i felt.
Det er et halvannet år siden han ble sjef for Forsvarets operative hovedkvarter. Han legger ikke skjul på at mye har skjedd på denne tiden, selv om det har blitt som forventet.
– Det har det jo for så vidt, selv om endringene i verdensbildet har vært vanskelig å overskue.
Norden og F-35
Andersen trekker fram det nordiske samarbeidet som noe han jobber mye med om dagen. Han har masse kontakt med tilsvarende hovedkvarterer i nabolandene.
Norge har for tiden det han omtaler som ledertrøya på for koordineringen av de nordiske forsvarsplanene.
– Det er en stort moment nå for oss, sier Andersen.
VISEADMIRAL: I halvannet år har Rune Andersen vært sjef for FOH.Foto: Robert S. Eik, Forsvarets forum
– Vi trenger å synkronisere det nordiske samarbeidet bedre og sørge for at vi kan føre fram styrker, bruke hverandres baser, og ha planer for det. Så det nordiske samarbeidet er viktig.
Det jobbes også mye med å ta ut det fulle potensialet i F-35-kampflyene sammen med Storbritannia og USA.
– Det å ha den type avanserte kapasiteter i møte med en tallmessig veldig stor fiende, men evner å operere med synkroniserte og godt koordinert med avanserte operasjoner, spesielt i en tidlig fase av konflikter, tror vi kan virke avskrekkende på Russland.
Følger mer med på Russland
Apropos Russland. Naboen i øst preger også hans arbeid. Det merkes at Russland følger med når øvelser som Joint Viking går av stabelen.
– Vi er mer årvåkne, vi oppdager mer og er mer mistenksom. Det forsterkes av at man er mer bekymret rundt omkring.
Han merker at det har blitt større oppmerksomhet rundt mistenkelig aktivitet i takt med at folk og medier i større grad følger med.
Andersen sier de skal være spesielt påpasselige rundt kartlegging og etterretning mot norske kritiske interesser, infrastruktur, samfunnsfunksjoner, og installasjoner.
– Det må vi ha en økt overvåking rundt. Fra norsk side og i Forsvaret så har vi prioritert spesielt beskyttelse og overvåking på sokkelen, fordi at vi er en energileverandør med strategisk betydning for Europa.
I FELT: Rune Andersen i møte med soldater under Joint Viking.Foto: Robert S. Eik, Forsvarets forum
– Det er et område vi har jobbet veldig mye sammen med andre aktører for å ivareta.
Han maner derfor til at befolkningen bør ha øynene oppe.
– Vi skal tenke «keep calm, carry on», passe på, være overvåkende. En god del sivile, både etater og næringer, må utvikle sine planer og sine beskyttelsestiltak, fordi vi lever i en verden med høy spenning og usikkerhet.
Det er ingen tvil om at det ikke eksisterer et samarbeid med Russland, men noe dialog finnes enda.
– Vi har opprettholdt kommunikasjonskanalen, med en ugradert linje fra mitt hovedkvarter til Nordflåten. Det er jo for å ivareta sikkerheten til våre flygere og sjøfolk som opererer i samme område som Russland. Og kunne håndtere eventuelle hendelser som handler om sikkerhet.
Unikt
Høsten 2023 rykket Andersen én grad opp og gikk fra å være sjef for Sjøforsvaret til å ta over kommandoen ved FOH.
– Det å jobbe på FOH har vært veldig bra for min del, og det opplever jeg at veldig mange også synes å jobbe inne i fjellet på Reitan. Det er et sted hvor alle fagområdene, alt i Forsvaret, kommer sammen, og hvor vi har evnet å få synkronisert hele Forsvarets aktivitet.
REITAN: Slik ser det ut på vei inn til fjellanlegget til Forsvarets operative hovedkvarter.Foto: Amund Trellevik, Forsvarets forum
Forsvarets operative hovedkvarter oppfatter han som unikt.
– Det er ikke alle land som har det. Vi er et lite land med masse å forsvare, så vi har stort behov for å ha en god operativ ledelse av det, så vi får mest mulig ut av hele Forsvaret hele tiden.
– Det gjør oss også bedre rustet til å raskt møte eventuelt endringer i sikkerhetsbildet hvis vi går inn i en krise eller en konflikt, så har vi det operative ledelsesapparatet på plass.