Nyheter
Nato skal diskutere Ukrainas fredsplan
USA varsler flere løfter til Ukraina under denne ukens møter i Brussel.
Den nye fredsplanen til Volodymyr Zelenskyj ligger på bordet når Natos forsvarsministre møtes i Brussel torsdag.
Selv er Ukrainas president ventet til EU-toppmøtet, som begynner samme dag. Der skal han presentere sin «seiersplan» for EUs stats- og regjeringssjefer.
En viktig brikke i Zelenskyjs plan er at Nato sender en formell invitasjon til Ukraina om å bli med i alliansen.
Den ukrainske presidenten har de siste ukene besøkt europeiske hovedsteder for å forankre planen, og han kommer også til torsdagens forsvarsministermøte.
Ikke klar
Men noen invitasjon er ikke Nato rede til å sende ennå. Det gjorde Natos ferske generalsekretær Mark Rutte klart på en pressekonferanse i forkant av forsvarsministermøtet onsdag.
– Ukraina kommer til å gå inn i alliansen når tiden er moden, sa Rutte, som nå altså skal lede sitt første ministermøte i Nato.
Spørsmålet er hva Zelenskyj ønsker å oppnå med fredsplanen – og hvor godt forankret den er.
Men også USAs Nato-ambassadør Julianne Smith er klar i sin tale.
– Vi er ikke på et punkt der alliansen snakker om å sende en invitasjon, konstaterte hun på en brifing for journalister onsdag.
Flere løfter
Men Ukraina ser ut til å gå en ny tøff vinter i møte, og vil trenge både mer våpen og mer penger for å kunne holde ut. Selv om Nato ifølge Rutte er på god vei til å oppfylle løftet om 40 milliarder euro til Ukraina i år, er det ikke nok.
– Jeg tror det vil komme flere løfter på dette møtet, sier Julianne Smith.
Men USA er fortsatt ikke rede til å gi Ukraina grønt lys til å skyte langtrekkende missiler mot mål inne i Russland, noe Zelenskyj lenge har tryglet om, sier hun.
Norge og Stillehavsregionen
Fra norsk side deltar forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på Nato-møtet.
Han beskriver det som et «arbeidsmøte» der mye vil handle om å få en ny kommandostruktur på plass. Selv skal han ha minst ti bilaterale møter, blant annet med Australia og Japan.
For første gang er nemlig Natos fire partnere i Stillehavsregionen – Australia, New Zealand, Japan og Sør-Korea – med på et forsvarsministermøte i Nato.
– Vi ønsker å styrke den sikkerhetspolitiske dialogen, sier Gram, som selv var på en liten turné i Stillehavsregionen for kort tid tilbake. Med seg i følget hadde han blant annet representanter for våpenprodusenten Kongsberg Gruppen.
Norsk våpensatsing
– Vi hadde med en rekke norske forsvarsbedrifter nedover som møtte myndigheter og forsvarsbedrifter i de landene. Kongsberg er en av de som er kommet lengst nå. De satser jo betydelig, sier Gram til NTB.
Kongsberg Gruppen har nylig kunngjort at de skal bygge ny missilfabrikk i Australia.
Også en ny strategi overfor Russland står på planen for forsvarsministermøtet.
Natos nåværende Russland-strategi, eller «Founding Act», skriver seg helt tilbake til 1997, men har ikke blitt endret trass i invasjonen av Ukraina for over to og et halvt år siden. Her heter det blant annet at partene deler målet om et «stabilt, fredelig og udelt Europa».
Nato-landene er nå i ferd med å diskutere seg fram til en ny strategi, opplyser en amerikansk tjenestemann, ifølge Politico.