Nyheter
KV Harstad skal oppdateres for 235 millioner
Skipet som tilhører Ytre kystvakt får en midtlivsoppdatering hos Harstad-bedriften Hamek til omlag 235 millioner, ifølge regjeringen.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den norskeide hjørnesteinsbedriften Hamek i Harstad skal oppdatere kystvaktskipet KV Harstad.
– Det er hensynet til beredskapen som gjør at vi tildeler Hamek denne kontrakten. Regjeringen er kjent med utfordringene Hamek har fått etter at Norge innførte sanksjonene mot Russland, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), ifølge en pressemelding fra regjeringen.
«Utfordringene» Gram sikter til er at regjeringen i fjor høst bestemte at russiske fiskebåter kun får anløpe tre norske havner: Kirkenes, Tromsø og Båtsfjord.
– Vi har tapt mye penger på grunn av sanskjonene. Vi har brukt av pengene vi tjente i fjor til å holde folk på jobb, sier Hamek-sjef Jan Oddvar Olsen til NRK.
Sikkerhetsklarert
Men Hamek har altså den eneste tørrdokken i Nord-Norge som er stor nok til å ta inn større norske eller allierte militære fartøy, ifølge regjeringen.
– Selskapet har mange ansatte, inkludert sikkerhetsklarert personell til arbeid på Forsvarets fartøy. Av hensyn til beredskapen tildeler vi oppdraget til Hamek, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), da han og Gram besøkte Hamek i dag.
Prosjektet har en styringsramme på 235 millioner 2023-kroner.
«Tørrdokken bidrar til rask reparasjon av Forsvarets større fartøy. Alternativet er å slepe et skadd fartøy langs kysten til et verft lengre sør, noe som både er ressurskrevende og risikabelt. Nærhet til Forsvarets fasiliteter i Ramsund er også en fordel for dokken i Harstad,» skriver regjeringen.
Utstyrt med droner
KV Harstad (W 318) ble bygget på Søviknes Verft i 2005 og er en del av den statlige slepebåtberedskapen.
Det 83 meter lange skipet er utstyrt med både flyvende drone og undervannsdrone.
KV Harstad inngår også som Norges bidrag i Natos ubåtredningssystem – NSRS, et mobilt system for å redde opp ubåtbesetninger fra havarerte ubåter, ifølge Forsvaret.