NY PLAN: Statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram gledet seg over en unison støtte fra Stortinget.Foto: Terje Bendiksby / NTB
Alle er enige om langtidsplanen: – Et veldig fint punktum
Samtlige partier på Stortinget stiller seg bak langtidsplanen. Det innebærer enda større investeringer enn planlagt.
Stortinget står enstemmig bak ny forsvarsplan, og øker budsjettet til 611 milliarder kroner for å styrke nasjonal sikkerhet.
Planen inkluderer kjøp av en ekstra ubåt, totalt seks nye ubåter, for å forbedre Norges maritime forsvarskapasitet.
I tillegg blir det nnføring av ytterligere langtrekkende luftvern for å beskytte Østlandet, spesielt Oslo, mot lufttrusler.
Stortinget skal utforme en overordnet dronestrategi og implementere tiltak for å forbedre rekruttering og personellbeholdning i Forsvaret.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
– Dette er et veldig fint punktum og samtidig en startstrek for gjennomføringen av planen, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Forsvarets forum.
Annonse
Han har sett alle partiene på Stortinget er enige om en ny langtidsplan for Forsvaret.
– Vi har hatt et godt arbeid i Stortinget over kort tid som ender med at alle partiene står bak. Det er historisk, og det har vi ikke hatt i Norge før. Det savner sidestykke i Europa at vi har et samlet parlament bak Ukraina-støtten og forsvarsstøtten.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram setter også pris på enigheten i komiteen.
– Vi la frem et betydelig forsvarsløft som nå får enstemming tilslutning i Stortinget, da er det grunn til å være glad og fornøyd med det.
Luftvern på Østlandet og ekstra ubåt
Først ble det foreslått 600 milliarder kroner i langtidsplanen. Det økes nå til 611 milliarder kroner.
Det er spesielt to spesifikke investeringer som er blitt lagt på som sørger for det:
Ytterligere ett langtrekkende luftvern blir anskaffet med formålet om å beskytte Østlandet og primært Oslo.
Opsjonen på en ekstra ubåt bil bli utløst. Dermed kjøper Norge seks nye ubåter.
– Hvorfor var ikke det med i det opprinnelige forslaget?
– Jeg vil si det lå i innretningen i første omgang. Vi hadde opsjon på en sjette ubåt, Stortinget vil ta den ut nå. Det har vi ikke noe problem med. Luftvern er en av hovedsatsingene i planen. Det at det kommer ekstra understrekningen av det, er alle partiene enige om. Sånn skal det være - og det er ikke kontroversielt, forklarer han.
Leder av Utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H), sier begge deler har vært viktig for både Høyre og de andre partiene.
– Vi trenger mer luftvern mot ballistiske missiler, for vi ser det som skjer i Ukraina. Derfor er det viktig å beskytte tett befolkede områder, og kritiske samfunnsfunksjoner.
– Når det gjelder ubåt så handler det om å maksimere mulighetene vi har når vi likevel skal kjøpe fem. Den sjette ubåten gjør at vi mer kontinuerlig kan være på patrulje i våre nærområder, sier Søreide.
– Har strukket seg
Som leder av komiteen avviser hun at det har vært store kamper underveis.
– Jeg opplever at komiteen har hatt en konstruktive og gode tone, både i primærstandpunkter og i omtale for å kunne levere enstemmig. Det skjer sjelden. Det betyr at alle har gitt og tatt, og regjeringspartiene har strukket seg. Fra ytterste høyre til ytterste venstre har det vært viktigst å komme til et enstemming forlik. Det er det eneste riktige nå.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Samtidig understreker hun at det er en omfattende jobb som venter landet.
– Å følge opp forliket blir den tøffeste jobben, sier Søreide.
Ingenting er fjernet
611 milliarder er ikke småpenger, men likevel stiller alle partier seg bak.
– Å bare legge på penger er ikke realistisk uten at man beholder folk i Forsvaret og i neste omgang rekrutterer flere. Det er en personell-flukt som foregår, og planen kunne fort bli et luftslott uten nok folk, sier SVs Ingrid Fiskaa.
Ifølge Venstres Guri Melby ingenting tatt bort.
– Vi har ikke fjernet noe fra regjeringens satsing, og det mener vi var riktig å gjøre. Det er mange store investeringer som skal pågå over lang tid, så det er åpenbart usikre anslag, så vi mente det ikke var behov for å prioritere noe ned.
Ubåt og luftvern var ikke det eneste Stortinget presenterte av endringer i den nye langtidsplanen:
En overordnet dronestrategi skal utformes
Konkrete tiltak for å rekruttere, re-rekruttere og beholde personell: Større del av inntekt blir pensjonsgivende, og Stortinget vil øke utdanningskapasiteten i Nord-Norge.
Regjeringen skal årlig rapportere til Stortinget om status i langtidsplanen
Den nye langtidsplanen ligger an til å bli debattert og vedtatt den 11. juni.