GRUS: Side om side sover elever ved Hærens våpenskole over grus på Camp Rødsmoen.

Rena leir er overfylt- kursdeltakere sover i megatelt i ukesvis

Sand i luften inne i teltet og hverdager uten vaskemaskin er to av flere utfordringer for kursdeltakerne på Våpenskolen. Camp Rødsmoen er likevel det beste alternativet- fordi det ikke er andre løsninger.

Publisert Sist oppdatert

Inne i de enorme  sammenslåtte grå teltene som utgjør Camp Rødsmoen på Rena står feltsengene på rekke og rad. Noen på et betonggulv, andre rett på grusen.

Ventilasjonsanlegget durer tungt på en over middels varm maidag, men luften er tett, og full av støv og sand.

Utenfor står det seks toaletter og seks dusjer: Tre av hver til menn og kvinner.

Teltleiren, som ble tatt i bruk i år, huser over hundre elever fra Hærens våpenskole.

En av elevene sier til Forsvarets forum at Camp Rødsmoen er fin å ha utstyret sitt i, at kjøkkenet er bra og at de er nær øvingsfeltet.

Likevel er det noen ting som kunne vært bedre.

– Det er seks doer, tre til guttene og tre til jentene, som er fordelt på 110-120 stykker. Det er altfor dårlig. I tillegg til det så er det all sanden som er der og dårlig ventilasjon. Det er forferdelig dårlig luft, så folk hoster veldig mye.

En annen elev forteller at det er flere som har blødd neseblod og sliter med tette luftveier på grunn av sanden.

Ingen av elevene ønsker stå frem med navn og bilde i frykt for begrensede karrieremuligheter i Forsvaret i fremtiden.

SOVEROM: Dekket under feltsengene får sand og støv på feil side, til elevenes store frustrasjon.

Skittentøy på nattog

Feltsengene som ikke får plass på betongen, som dekker halve sovehallen, står på presenninger. Likevel havner store mengder sand på feil side av dekket og dermed på klær og utstyr.

Elevene har egentlig mulighet til å bytte klær hos depot én gang i uken. Men med et intensivt kurs, som gjerne varer til klokken 20.00 på kvelden, blir tiden knapp.

Vaskemaskin har de ikke tilgang til. Med over 20 plussgrader i mai kan man tenke seg hvordan klærne både ser ut og lukter etter hvert.

Forsvarets forum blir fortalt av en elev at det er en gjeng fra Trondheim som går sammen og kjører fire og en halv time til Trøndelag hver fredag og like langt tilbake på søndag for å få vasket klærne sine hjemme.

En annen sier det er flere som bruker fredagskveldene- og nettene på toget fra Rena til Bergen for å levere klesvask til foreldrene sine.

MATPAKKE: Lunsjen til en av elevene er klar, med litt sand på utsiden av posen.

Ansatte ble flyttet

Elevene på Hærens våpenskole er en blanding mellom vernepliktige og faste ansatte i Forsvaret. Det er flere kurs med forskjellige lengder som er der samtidig, så folk kommer og går hele tiden.

I begynnelsen ble alle plassert på Camp Rødsmoen. Som prinsipp skal alle ansatte i Forsvaret tilbys tilfredsstillende kvarter under kurs.

Ettersom Camp Rødsmoen er en feltforlegning og ikke et tilfredsstillende kvarter, ble elevene som er fast ansatt flyttet til Terningmoen etter at tillitsvalgt i Befalets felleorganisasjon (BFO) tok saken videre.

De andre ble igjen.

MONSTER: Klær, energidrikke og militært utstyr blir oppbevart på elevenes personlige presenninger.

Hovedverneombud på besøk

Elevenes opplevelser ble sendt videre oppover i systemet.

PÅ BESØK: Hærens hovedtillitsvalgt Torgrim Foshaug fant flere avvik på Camp Rødsmoen.

Den 14. mai var hovedverneombud i Hæren Torgrim Foshaug innom Camp Rødsmoen for å undersøke.

Foshaug vil ikke gå inn i detalj når det gjelder sine funn, ettersom hans mener at Hæren som arbeidsgiver skal få mulighet til å rette opp i problemene før det kommer ut i media.

Likevel forteller han at det i hovedsak dreier seg om ledelse og organisering, brannvern, sanitærforhold, hygiene og rengjøring.

– HVO Hæren er av den oppfatning at Hæren som arbeidsgiver er svært opptatt av å lukke de identifiserte avvikene, og flere av disse ble iverksatt samme dag som besøket fant sted, sier han.

Akkurat som elevene skryter også Foshaug av kjøkkenet.

– Alt presses inn i Rena leir

Årsaken til at den midlertidige leiren Camp Rødsmoen brukes av Hærens våpenskole er ifølge Foshaug at det er for lite eiendom, bygg og anlegg (EBA) i Østerdalen garnison, i forhold til oppdragene Hæren har.

Det er avdelingstillitsvalgt i BFO i Rena leir Jostein Vestli enig i.

–  Alt vokser og alt presses inn i Rena leir, men det økes ikke i øvrige ressurser. Det er et spleiselag for å få det til å gå rundt, og det er på tross av mange forutsetninger at vi får det til å gå rundt, sier han.

Vestli drar metaforen der en minibuss med plass til 16 personer skal frakte 28 personer til et sted på 25 minutter når kjøreturen tar 30 minutter - hver vei.

ØNSKER MER EBA: Avdelingstillitsvalgt i Rena leir Jostein Vestli mener de ikke har forutsetningene på plass for å gjøre alt de skal, men får det til likevel.

Elever og befal får overnatting på hotell, motell og det som finnes når de kan, sier BFO-representanten.

RUTINER: EBA-offiser Eirik Svee mener man bør gå gjennom rutinene inne på Camp Rødsmoen.

Når han blir fortalt om tilbakemeldingene fra hovedverneombudet, sier Vestli det ikke er optimalt at støvet plager elevene.

Når det kommer til hygiene, sier den tillitsvalgte at det ligger et stort ansvar hos den enkelte elev, men at Hæren må følge opp, kontrollere og informere mer.

Bruddene på brannforskriftene er det han er mest opptatt av.:

– Det er ikke bra. Brannforskrifter skal etterfølges. Så hvis det er feil eller avvik der, så må det tas tak i, sier han.

Betong på vei

Camp Rødsmoen ble etablert til Nato-øvelsen Trident Juncture i 2018 for å huse 6000 menn og kvinner fra flere nasjoner.

Etter øvelsen ble all infrastruktur over bakken fjernet. Tilgangen til vann og strøm ville være på plass om området skulle brukes til noe lignende igjen.

Teltene ble så igjen satt opp før Nato-øvelsen Cold Response i 2022, sier EBA-offiser i Rena leir Eirik Svee. Da ble det brukt som et messetelt for allierte.

Etterpå ble det stående igjen og leid ut av en entreprenør. Forsvarsbygg kjøpte deretter teltet slik at Forsvaret kan bruke det.

I 2023 ble Camp Rødsmoen stående tomt. I april i år ble det tatt i bruk av Hærens våpenskole.

Svee mener campen er en robust løsning som nå skal forbedres.

Tre nye toaletter og dusjer er muligens på vei, enten via Forsvarets logistikkorganisasjon eller via privat innleie.

I tillegg er prosessen for å få dekket hele gulvet i sovehallen med betong også i gang.

–  Det er tilnærmet finansiert, så det håper vi kommer til skudd i løpet av 2024, sier Svee.

FELTCAMP: Teltene på Camp Rødsmoen har stått siden 2022. I det nærmeste teltet til høyre er elevenes toalett og dusj.

Kapasitetmangel

Samme maiuke som hovedverneombudet i Hæren og Forsvarets forum besøker Camp Rødsmoen, har Rena leir fått ny garnisonsjef: Bård Thodesen.

Han skryter av vernerunden til Foshaug og mener det beviser at systemene i Forsvaret fungerer.

–  Vi ser hvor fort vi klarer å hive oss rundt og iverksette tiltak og gjøre forbedringene som skal til, sier han.

Også Thodesen styrer samtalen inn mot at det er for lite plass til folk i Rena leir.

Han har en forventning om at regjeringen gir dem det de trenger dersom Forsvaret og Hæren skal vokse, slik det er lagt opp til i langtidsplanen.

–  Funksjonsområdene som god infrastruktur, forlegning, undervisningsfasiliteter, mat, idrett, helsetjenester og annet som Trenregimentet er ansvarlige for er viktig for at vi skal lykkes med utviklingen av Hæren, sier garnisonssjefen.

NYTILSATT: Garnisonssjef Bård Thodesen sier at selv om han begynte i jobben noen dager før Forsvarets forum kommer på besøk, skal han som sjef stille opp når det er behov for det.

Brukes betydelige ressurser

Talsperson for Hæren Brage Steinson Wiik-Hansen svarer på vegne av Hæren og Forsvarsbygg at Trenregimentet på Rena, Forsvarsbygg og Hæren har lagt ned mye arbeid for å ta tak i problemene Foshaug fant.

– Den siste tiden er det gjennomført flere tiltak både for å fremme brannsikkerhet, en rekke hygieniske tiltak og det er etablert en robust sanitærløsning som ivaretar fremtidig drift av campen, sier han.

I tillegg ser de på hvordan er teltene kan gjøres bedre, blant annet ved å legge et midlertidig gulv til de får betonggulv i hele sovedelen. Det tror de at skal være på plass høsten 2024.

Wiik-Hansen sier at det er krav til hvordan folkene deres skal bo og at alle er tjent med at det settes søkelys på situasjonene der det ikke er bra nok.

 – Vernetjenesten verner og virker. Det er denne saken et godt bilde på. Derfor brukes det nå betydelige ressurser på å gjøre Camp Rødsmoen til et tilfredsstillende sted å oppholde seg under utdanningsløp som er kritisk for Hæren, sier han.

FELT-TELT: Talsperson i Hæren Brage Steinson Wiik-Hansen sier Camp Rødsmoen er en feltforlegning og at kravene deretter baserer seg på behovet avdelingen har og oppdraget de skal løse.
Powered by Labrador CMS