Nyheter

PENGER PÅ BORDET: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram under en pressekonferanse om styrking av Forsvaret.

Regjeringen vil styrke Forsvaret:
– Legger en plan for å bruke minst to prosent av BNP på Forsvaret

Forsvaret skal nå toprosentmålet innen 2026, blant annet ved en budsjettøkning på 3,8 milliarder per år, sa regjeringen på en pressekonferanse tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

– Norge legger en plan for å bruke minst to prosent av BNP på Forsvaret innen 2026.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Slik åpnet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) pressekonferansen om styrking av Forsvaret tirsdag.

Alle Natos medlemsland har siden 2014 hatt som mål å bruke to prosent av landets bruttoinntekter på forsvar innen 2024, skriver Regjeringen i en pressemelding tirsdag.

– Vi har ikke hatt en plan for å nå toprosentmålet. Det har vi nå, fortsatte Støre.

Vil øke budsjettet med 3,8 milliarder per år

Ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram vil forsvarsbudsjettet øke med 3,8 milliarder kroner per år frem mot 2026.

– Vi må ha et forsvar som er til stede, moderne og kan reagere raskt, sier han.

– Vi ønsker å styrke vårt nasjonale forsvar, vår nasjonale evne til å forsvare oss selv og bidra til våre allierte, forklarer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Det er viktig at vi klarer å legge frem en forpliktende plan i Nato-samarbeidet. Det er viktig at vi har en forsvarlig plan i opptrapping, slik at folk ser at satsningen gir det vi ønsker, fortsetter Vedum.

Gram varsler også om oppbemanning.

– Det kommer 200 nye årsverk mot operative funksjoner.

– Mot Hurdalsplattformen har vi sagt at vi ønsker en forsering med 1000 årsverk, så vi er i gang med det. Vi øker inntaket på krigsskolene for å utdanne flere. Vi har tatt grep for å beholde folk lenger i Forsvaret, sier Gram.

«På høy tid»

Forsvarspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Nils-Ole Foshaug skriver i en e-post til Forsvarets forum at den forverrede sikkerhetssituasjonen nødvendiggjør et forsvarspolitisk taktskifte.

Det er på høy tid at Norge får en konkret tidsplan for å nå Natos toprosentmål, skriver han.

– Høyre-regjeringen valgte konsekvent de billigste alternativene når forsvarssjefene la frem sine fagmilitære råd. Etter at Støre-regjeringen overtok, har vi forsert gjeldende langtidsplan og med dagens nyheter vil vi trappe opp ytterligere, skriver han.

Foshaug skriver videre at toprosentmålet ikke er et tak, men at det vil være et gulv for samtlige allierte

– Og det kan godt være at vi vil bli nødt til å øke bevilgningene enda mer.

BFO etterlyser konkrete tiltak

Leder i Befalets fellesorganisasjon, Rune Rudberg mener at målet om å nå toprosentmålet innen 2026 isolert sett er bra, men han savner konkrete tiltak for å nå målet.

– Jeg forventet høyere tiltak. Jeg kunne ha tenkt meg at de hadde hatt en mer konkret plan. De sier de har en plan om anskaffelser og at produksjon av personell tar tid, men jeg hørte ikke noe til selve planen under pressekonferansen.

Han stiller seg spørsmål ved når det skal anskaffes materiell og hadde et håp om at pengene skulle være tilgjengelig mye fortere.

– Jeg skjønner det de sier rent økonomisk, men de forsøker å si at man har en langsiktig plan om å nå to-prosenten. Spørsmålet er om det er nok, det tror ikke jeg.

Tidligere hærsjef kritiserer pressekonferansen

Regjeringens pressekonferanse avholdes dagen før Knut Storberget skal overlevere Forsvarskommisjonens rapport til forsvarsministeren.

Forsvarskommisjonen ble oppnevnt av regjeringen i desember 2021 for å vurdere hvilke sikkerhets- og forsvarspolitiske prioriteringer Norge kan ta «for best å ivareta norsk sikkerhet i et 10–20 års perspektiv».

Allerede tirsdag formiddag kritiserte tidligere hærsjef Robert Mood pressekonferansens timing. Regjeringen «legger grunnlaget for å bortforklare kritikk», skriver Mood på Twitter.

– I realiteten er dette en snedig finte for å sørge for at Knut Storberget og Forsvarskommisjonen ikke får det gjennomslaget de kanskje fortjener, sier Mood til Nettavisen.

Støre: – Riktig at dette kom ut nå

Etter Støre, Vedum og Gram hadde holdt sine taler, ble det åpnet for spørsmål.

TV 2 spurte da om nettopp tidspunktet for pressekonferansen.

– Hvorfor var det så nødvendig for dere tre å presentere denne målsettingen like før?

– Det kommer mange viktige innspill til Forsvaret nå. Og vi syns det var riktig at dette kom ut nå, blant disse innspillene, sier Støre.

Han legger vekt på at kommisjonen skal se langt frem i tid, mens regjeringen er opptatt av den nærmeste perioden, blant annet frem mot toppmøtet i Vilnius i sommer.

I tillegg til Forsvarskommisjonens rapport kommer også forsvarssjefens fagmilitære råd, Totalberedskapskommisjonens rapport og sikkerhetsfaglig råd fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet før sommeren.

Ifølge kommunikasjonsansvarlig for Forsvarskommisjonen Fredrik Tandberg, ønsker ikke Knut Storberget og Forsvarskommisjonen å kommentere pressekonferansens timing eller innhold ytterligere. De viser til sin fremlegging av kommisjonens rapport i morgen.

Powered by Labrador CMS