Nyheter

«HELT NØDVENDIG»: Ine Eriksen Søreide (H) mener det er viktig at regjeringen vil styrke forsvarsevnen, men at tallene som ble lagt frem på tirsdagens pressekonferanse virker lavere enn det som kreves for å nå toprosentmålet.

Regjeringen vil øke forsvarsbudsjettet med elleve milliarder: – Virker utilstrekkelig

Tirsdag varslet regjeringen at de vil nå Natos toprosentmål innen 2026, blant annet ved en budsjettøkning på 3,8 milliarder per år. Det er ikke nok, mener flere Forsvarets forum har snakket med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har ikke hatt en plan for å nå toprosentmålet. Det har vi nå, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på tirsdagens pressekonferanse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En opptrappingsplan for å nå Natos toprosentmål er «helt nødvendig», sier stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide (H) til Forsvarets forum.

– Norge er et av tre Nato-land uten en forpliktende opptrappingsplan, og det er åpenbart at Støre ikke kunne dratt til Nato-toppmøtet i Vilnius i juli uten en slik plan. Det er helt nødvendig at regjeringen nå ser viktigheten av å styrke forsvarsevnen vår, sier hun.

Søreide er leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomiteen. Hun var også forsvarsminister fra 2013 til 2017 i Erna Solbergs regjering.

Elleve milliarder «virker utilstrekkelig»

Ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) vil forsvarsbudsjettet øke med 3,8 milliarder kroner per år frem mot 2026.

I 2026 vil altså budsjettet være økt med i overkant av elleve milliarder i forhold til i dag.

Ifølge Magnus Håkenstad ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), er en opptrapping til elleve milliarder over tre år en betydelig økning, men lavere enn det behovet har blitt antydet å være.

– Forsvarsdepartementet har skrevet at det per nå mangler om lag 30 milliarder for å nå to prosent. I den sammenhengen virker elleve milliarder utilstrekkelig. Jeg er spent på grunnlaget for beregningene, sier han.

Søreide kommenterer det samme.

– Regjeringen har selv sagt til Stortinget at det mangler 32 milliarder for å nå toprosentmålet. Tallene som ble presentert i dag synes betydelig lavere, fortsetter Søreide.

– I følge FFIs forsvarsanlyse mangler Forsvaret cirka 3-4 milliarder kroner hvert år, for å oppfylle gjeldende langtidsplan. Da kommer 3,8 milliarder kroner godt med, men det er vanskelig å se at det gjør noen kraftig styrking, sier Håkenstad.

BFO etterlyser konkrete tiltak

Leder i Norges offisers- og spesialistforbund Torbjørn Bongo sier det er en god og viktig nyhet som ble presentert i dag, og mener at målsettingen er relativ kjapp.

– Jeg er litt usikker på om den konkrete summen er tilstrekkelig, det fremstår litt lite i forhold til behovet vi har i Forsvaret.

Han regner med at det kommer til å bli debatt på Stortinget om de 11 milliardene er nok.

– Vi forventer at det kommer en betydelig styrking allerede i 2024.

Leder i Befalets fellesorganisasjon Rune Rudberg savner på sin side konkrete tiltak for å nå toprosentmålet.

– Jeg forventet høyere tiltak. Jeg kunne ha tenkt meg at de hadde hatt en mer konkret plan. De sier de har en plan om anskaffelser og at produksjon av personell tar tid, men jeg hørte ikke noe til selve planen under pressekonferansen, sier han.

Han stiller seg spørsmål ved når det skal anskaffes materiell og hadde et håp om at pengene skulle være tilgjengelig mye fortere.

– Jeg skjønner det de sier rent økonomisk, men de forsøker å si at man har en langsiktig plan om å nå to-prosenten. Spørsmålet er om det er nok, det tror ikke jeg.

– Et oppsiktsvekkende tidspunkt

Tidspunktet for regjeringens pressekonferanse har fått flere til å reagere. Onsdag skal Knut Storberget overlevere Forsvarskommisjonens rapport til forsvarsministeren. Tirsdag formiddag skrev tidligere hærsjef Robert Mood på Twitter at regjeringen med dette «legger grunnlaget for å bortforklare kritikk».

Forsvarskommisjonen ble oppnevnt av regjeringen i desember 2021 for å vurdere hvilke sikkerhets- og forsvarspolitiske prioriteringer Norge kan ta «for best å ivareta norsk sikkerhet i et 10–20 års perspektiv».

– Regjeringen velger seg et oppsiktsvekkende tidspunkt for denne pressekonferansen, sier Søreide om timingen.

– Regjeringen har selv satt ned Forsvarskommisjonen, som skal legge frem sin rapport i morgen tidlig etter et og et halvt års omfattende arbeid. Det er tydelig at regjeringen prøver å komme kommisjonen i forkjøpet, og har et behov for å vise handlekraft.

Også Håkenstad mener det er påfallende at regjeringen holdt pressekonferansen under et døgn før kommisjonens rapport skal overleveres.

– Det er ikke til å unngå at dette framstår som et forsøk på å ta vinden ut av seilene til Forsvarskommisjonen, sier han.

– Grunnen til at det framstår slik er at kommisjonen har jobbet lenge. Toprosentmålet har vært et høyaktuelt tema i over et år, og lenge før det, sier Håkenstad.

– Riktig at dette kom ut nå

Under pressekonferansen fikk ministrene spørsmål om nettopp tidspunktet for pressekonferansen.

– Det kommer mange viktige innspill til Forsvaret nå. Og vi syns det var riktig at dette kom ut nå, blant disse innspillene, sier Støre.

Han legger vekt på at kommisjonen skal se langt frem i tid, mens regjeringen er opptatt av den nærmeste perioden, blant annet frem mot toppmøtet i Vilnius i sommer.

I løpet av mai kommer også forsvarssjefens fagmilitære råd og Totalberedskapskommisjonens rapport.

Rødt vil doble Hæren

– Rødt ønsker en kraftig styrking av Norges nasjonale forsvarsevne, og er åpne for å bruke to prosent eller mer av BNP på å sikre Norges selvråderett og territorielle integritet, skriver strortingsrepresentant og Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en e-post til Forsvarets forum.

Og Moxnes skriver videre:

– Men det sentrale for Rødt er konkrete tiltak som å styrke Forsvaret med flere soldater, doble Hæren, reetablere langtrekkende luftvern og luftvern til sivilbefolkningen og reetablere Sjøheimevernet, ikke å styre etter et ustabilt prosentmål.

FrP: – Feil rekkefølge

Christian Tybring-Gjedde er stortingsrepresentant og fraksjonsleder for FrP i Utenriks- og forsvarskomiteen.

Han sier til Forsvarets forum at FrP anser beløpene som regjeringen la frem på pressekonferansen i dag som en «stusselig satsning og ikke nærheten av behovet som Forsvaret har.»

– Vi forventer at Forsvarskommisjonen legger frem en mer ambisiøs plan i morgen. Det er forsvarssjefen som vet best hvor skoen trykker og det er han som vil kunne definere hva som er nødvendig kampkraft og forsvarsevne, eller «forsikringspremie», som finansministeren snakket om, sier Tybring-Gjedde til Forsvarets forum.

– Hvilket beløp ville du ha foreslått hvis du sto på podiet på pressekonferansen i dag?

– Jeg vil ha ventet på Forsvarskommisjonens rapport og sett hvordan de definerer behov og hvilke anbefalinger de har. Og så ville jeg ventet på Forsvarssjefens fagmilitære råd. Dette har skjedd i feil rekkefølge. Det var underlig tidspunkt for en pressekonferanse, og det var overdrevet med tre regjeringsmedlemmer til stede, sier Tybring-Gjedde.

Powered by Labrador CMS