Nyheter

NORSK SYSTEM: USA vil gi Ukraina luftvernsystemet NASAMS, som er utviklet i Norge. Her fra en demonstrasjon av systemet i Oslo i 2016.

USA trapper opp militærstøtten til Ukraina – bekrefter kjøp av norsk rakettsystem

USA øker militærstøtten til Ukraina med nesten 3 milliarder kroner og donerer blant annet et norskutviklet luftvernrakettsystem, bekrefter Pentagon.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— USAs donasjon av luftvernsystemet NASAMS til Ukraina er et verdifullt bidrag til landets forsvar mot Russlands invasjon. NASAMS er et også godt eksempel på de nære relasjonene mellom Norge og USA, sikkerhetspolitisk så vel som på næringslivssiden, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fredag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da hadde det amerikanske forsvarsdepartementet nylig presentert sin 14. pakke med militær støtte til Ukraina i kampen mot Russland.

Les også: Zelenskyj kaller Odesa-angrep russisk terror

Her bekrefter USA at de vil kjøpe to Norwegian Advanced Surface to Air Missile System ( NASAMS ) til Ukraina. Det er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace og som produseres i samarbeid med amerikanske Raytheon.

«Historisk anskaffelse»

NASAMS benyttes blant annet av USA til å beskytte luftrommet rundt Det hvite hus og Kongressen i Washington.

Pentagon roser samarbeidet fra Norge «for å muliggjøre denne historiske anskaffelsen fra USA av moderne luftforsvarssystemer som vil hjelpe Ukraina med å forsvare seg mot Russlands brutale luftangrep», sier forsvarsdepartementets pressetalsmann Todd Breasseale.

— Norge vil nå vurdere ulike måter å støtte donasjonen av NASAMS på, siden vi har omfattende erfaring og inngående kunnskap om systemet, sier Gram.

Svært avansert

NASAMS er et mobilt luftvernsystem for mellomdistanseraketter, der rakettbatterier er koblet til medfølgende radarer og en kontrollvogn.

Når trusler i lufta oppdages, vil en eller flere AMRAAM -raketter automatisk bli avfyrt fra en utskytningsrampe mot målet.

Les også: Støre i Ukraina: – Et blikk inn i helvete på jord

Systemet regnes som svært avansert og kan bli viktig i Ukrainas forsvar mot russiske luftangrep.

AMRAAM-rakettene er utviklet av Raytheon og kan både benyttes som bakke-til-luftraketter i NASAMS-luftvernsystemet, og som luft-til-luft-raketter fra fly.

Mer ammunisjon

Den nye militære hjelpepakken på 820 millioner dollar betyr at USA har forpliktet seg til å levere våpen og militær opplæring til en verdi av til sammen 8,8 milliarder dollar til Ukraina. Mesteparten av hjelpen er kunngjort etter at Russland invaderte nabolandet 24. februar.

Pentagon varsler også at de vil levere opptil 150.000 artilleriskudd til ukrainerne. I tillegg vil USA levere mer ammunisjon til det moderne artillerisystemet HIMARS, som amerikanerne leverte til Ukraina i juni. Systemet har en rekkevidde på rundt 80 kilometer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og andre ukrainske ledere har lenge bedt om mer avanserte våpen fra Vesten, for å kunne stå imot de massive luftangrepene fra russisk side.

Rakettartilleri

Mesteparten av det landet fikk i vår, var mindre avanserte våpen til bruk mot russiske bakkestyrker.

Les også: Støre møtte Zelenskyj i Kyiv – lover 10 milliarder kroner i økt støtte

I forbindelse med Nato-toppmøtet kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Norge sammen med Storbritannia vil donere langtrekkende rakettartilleri av typen MLRS. Fra før har Norge blant annet forsynt den ukrainske hæren med panservernraketter av typen M72, Mistral-raketter og artilleriskyts av typen M109. I

Russland advarte tidlig vestlige land mot å forsyne Ukraina med våpen og har truet med å svare på dette.

— De som bidrar med våpen til Ukraina, vil stå ansvarlige dersom disse våpnene brukes under Russlands militæroperasjon, het det i en kunngjøring fra russisk UD i februar, gjengitt av nyhetsbyrået Interfax.

Russland invaderte nabolandet 24. februar.

Powered by Labrador CMS