Nyheter:

– Bindeledd og forbilde

Chul Ho Lee gikk bort i februar, 80 år gammel. «Archie» var vårt store forbilde, skriver norske koreaveteraner i dette minneordet.

Archie kalte vi ham, han som ble norske koreaveteraners store forbilde og bindeledd med landet Korea som vi ble så glad i, både under og spesielt etter krigen. Archies opplevelser under Korea-krigen var meget spennende og dramatiske. Det var amerikanske soldater som en sommerdag fant han naken og bevisstløs. En granatsplint hadde truffet ham. Amerikanske leger konkluderte først med at han ikke ville overleve, men det gjorde han. Siden han kunne engelsk, ble han amerikansk maskot og sjefens tolk. Etter flere opphold på forskjellige sykehus kom han til det norske feltsykehuset (NORMASH). Archie husket meget godt Bernhard Paus, den norske legen som opererte ham og som senere fikk han til Norge.

Han ble frisk og begynte som skopusser på Karl Johan – Norges første mobile skopusser, kalte han seg selv. Chul Ho tok både realskole og handelsskole. I Sveits tok han kokkeeksamen og ble blant annet kjøkkensjef på Holmenkollen turisthotell og disponent på Møllhausen. På 70-tallet ønsket han gjøre noe som han ville bli husket for. Han var den første som laget brød med den koreanske urten ginseng. Det ble en millionsuksess. De fleste i Norge kjenner han som nudelkongen.


I sine foredrag for koreanske skoleelever her i Norge pleide han å si at hvis det ikke hadde vært for Norge hadde ikke Sør-Korea vært det landet det er i dag. Da elevene spurte hvorfor, ga han tre grunner. EN: Trygve Lie, generalsekretæren i FN som under Korea-krigen sendte internasjonale styrker til Korea. TO: Det norske feltsykehuset NORMASH som under krigen reddet mange liv – deriblant livet hans. Og TRE: Norske leger som spilte en viktig rolle i å bygge opp medisinsk kunnskap i landet, en kunnskap som i dag er en av Sør-Koreas fremste eksportvarer.

For oss koreaveteraner har Chul Ho alltid vært et stort forbilde og en inspirator. Han var styremedlem i Norske Koreaveteraners Forening. Hans tilstedeværelse og deltagelse på foreningens møter og minneseremonier på Akershus festning har for oss vært meget viktig og hjertevarmende. Våre tanker går i dag til hans kone og tre døtre med familier. 

Stor takk for alle gode minner!

Nils Egelien
President Norske Koreaveteraner
Lucie Paus Falck
President Norsk-Koreansk Vennskapsforening

Se portrettet Forsvarets forum lagde med Chul Ho Lee