Nyheter

USA: President Joe Biden i en TV-sendt tale: USA vil handle raskt i Afghanistan hvis det er nødvendig for å hindre terrorhandlinger.
USA: President Joe Biden i en TV-sendt tale: USA vil handle raskt i Afghanistan hvis det er nødvendig for å hindre terrorhandlinger.

Biden: Nasjonsbygging var aldri USAs mål i Afghanistan

USAs president Joe Biden tok mandag ingen selvkritikk for sin beslutning om tilbaketrekking fra Afghanistan. – Nasjonsbygging var aldri USAs mål, sier han.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg står fast på min avgjørelse, sa Biden i en TV-sendt tale. Biden snakket på en dag der historiske bilder av den kaotiske situasjonen på flyplassen i Kabul har preget nyhetssendingene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han sa at målet for USA i Afghanistan alltid var å hindre terrorangrep på USA, noe som ble fullført da Osama bin Laden ble drept.

Presidenten slo fast at USA vil handle raskt i Afghanistan hvis det er nødvendig for å hindre terrorhandlinger.

Overraskende fort

Biden innrømmet imidlertid at det var overraskende at Afghanistan falt så fort, og han kalte det som utspiller seg i Kabul nå, kvalmende.

– Det har utviklet seg raskere enn vi trodde, og utviklingen de siste ukene viste at det var rett beslutning å avslutte den militære tilstedeværelsen i Afghanistan, sa han.

En skuffet Biden sa at han hadde møtt Afghanistans president Ashraf Ghani i Det hvite hus og bedt ham rydde opp og ta tak i korrupsjon og vanstyre.

– Men han gjorde ikke det, sa Biden og understreket at amerikanske soldater ikke skal kjempe en krig og dø i en krig som afghanerne ikke selv er villig til å kjempe.

Få slutt på krigen

Han sa han sto overfor et valg mellom å holde seg til avtalen som var gjort om å trekke styrkene ut, og å sende tusenvis av soldater tilbake til Afghanistan til et tredje tiår med krig.

– Hvor mange flere amerikanere ville da dø, spurte han.

Men etter at krigen har fortsatt under fire presidenter, sa han at han ikke hadde til hensikt å sende en uendelig krig som Afghanistan-krigen videre til en femte president.

Les også: Norges Veteranforbund: – Mange er bekymret for situasjonen til dem man har jobbet sammen med

– Dette stopper hos meg, fastslo han.

Men han lovte at han vil fortsette å fokusere på kvinner og barn i Afghanistan under Taliban.

– Vi skal fortsette å snakke ut om de grunnleggende rettighetene til det afghanske folk, til kvinner og barn, i tråd med at menneskerettigheter alltid er et førende prinsipp for amerikansk politikk.

Advarer Taliban

Han fortalte at han har sendt 6.000 soldater til Afghanistan for å bistå med evakueringen av amerikansk og alliert personell og afghanere som har jobbet med USA.

Men han lovte å slå raskt og hardt tilbake om Taliban skulle angripe dem eller legge hindringer i veien for evakueringen.

Les også: Oberstløytnant Tormod Heier mener det afghanske regimet var dømt til nederlag da Nato trakk seg ut.

Det er første gang på seks dager at Biden har stått fram offentlig, og han tok tyren ved hornene ved å slå tilbake mot kritikken han visste ville komme.

– Beslutningen var den rette for USA, sa han og fastslo at Afghanistan ikke lenger er av nasjonal sikkerhetsinteresse for USA, og at det amerikanske folk ikke lenger vil ha krigen.

Powered by Labrador CMS